Медисън през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Медисън през погледа на един местен

Олга Драгиева (или, както българските й приятели я наричат – Оля) е от София, но от почти три години живее в американския град Медисън, щата Уисконсин, където учи докторантура по цигулка. Като професионален музикант е пътувала из различни места по света, но решава да продължи образованието си и да живее именно в Америка. Преди да се установи в Медисън, е била и в други части на САЩ, но за града, в който живее сега, споделя, че е с „перфектния размер“. 

 „Не е много голям, но същевременно не е и много малък. Много ми харесва, защото има много неща за правене, много културни събития, много млади хора, много паркове и красиви места, градът е либерален, има много ресторантчета и барове за всеки вкус и джоб.“

Ето какво сподели Оля за Медисън пред Peika.bg: 

Първото място, на което ще ви заведа в Медисън е... Monona terrace - предлага страхотни гледки към езерото Монона, както и гледки към Капитолията (the Capitol) и центъра на града. Особено вечер, когато влизаш в града, минавайки по булевард „Джон Нолен“, гледката е невероятна.

Когато ми се иска малко спокойствие... Разхождам се из парковете в западната част на града. В Медисън има много паркове, които са много приятни за разходка. Ако пък играете голф, можете да отидете до някое от многото голф игрища. Също така има много пътеки около езерата в града (има няколко), които предлагат страхотни гледки и чист въздух.

Ако дойдете в Медисън, задължително се снимайте в... Monona terrace, the Capitol, Mendota terrace.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... Щатът Уисконсин по принцип се слави със сиренето си, така че различни видове сирена. Както и моите любими ръчно направени шоколадови трюфели Gail ambrosius.

За да избягам от ежедневието, отивам... на разходка с колело по спокойните западни квартали на града или до някой парк. Ботаническата градина също ми е любимо място. Най-хубавото е, чe e напълно безплатна и също предлага страхотни гледки и незабравими мигове на спокойствие и разтуха. Много добре поддържана, в нея също така се намира Тайландският павилион, който е покрит със злато.

Жителите на Медисън никога не биха... се облекли прекалено топло. Можеш да познаеш, че някой е от Медисън по това, че зимата ходи бос и по къс ръкав (при минус 15 градуса).

През пролетта трябва да... се разхождаш и радваш на невероятното време и миризмата на пробуждащия се живот навсякъде. Пълно е с разцъфнали плодови дървета и бегонии. А в двора пред всяка къща има лалета и зюмбюли.

През лятото трябва да... прекарваш колкото се може повече време навън, има условия за всякакъв вид спорт, многобройните езера предлагат наемането на лодки. Има също колела, които може да се наемат. А вечерта задължително трябва да се прекара на Mendota terrace, където масите навън са изпълнени с хора, наслаждаващи се на местната бира, хот дог и невероятните залези. Често там също има и безплатни концерти.

През есента трябва да... продължавате да се разхождате и наслаждавате на последните топли дни. Есента предлага незабравими цветове и гледки.

През зимата трябва да... се въоръжите с търпение и да си стоите на топло вкъщи. Зимата е дълга и доста студена. Ако пък сте смелчага, може да се облечете много топло и да се отдадете на зимни спортове - зимни кънки, ски бягане из парковете в Медисън, ски и сноуборд в околностите на Медисън на около час път.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Медисън е до... Уисконсин Делс (Wisconsin dells), който е прочут с водните си паркове, басейни и спа терапии. Особено лятото това е една доста популярна дестинация и дори може да стане прекалено пренаселено. Ако тълпата ви досади, можете да отидете до Дяволското езеро (Devil's lake), което предлага стръмни изкачвания, плажуване, правене на барбекю и, разбира се, незабравими гледки.

Само в Медисън може да присъствате на... The freakfest. Специално за деня на Вси Светии се затваря главна улица в града и човек може да се наслади на всякакви щури костюми и приумици. Заради многото размирици и произшествия полицията беше принудена да въведе билет за вход и забрана на алкохола на участващите в парада.

Пет безплатни места, които да посетите в Медисън... 

1. Chazen museum of Art

2. Madison museum of Contemprorary Art

3. Olbrich Botanical Garden

4. Henry Vilas Zoo

5. UW Concert Series - серия от класически концерти с професори от университета, отново напълно безплатни!

Искам да добавя и чайната Dobra Tea - прекрасно място за релаксация, безкраен избор на различни видове чай, източна музика и атмосфера. Възможност за пушене на наргиле през лятото пред заведението.

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин