Мегалитен комплекс край село Лиляч - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мегалитен комплекс край село Лиляч
Автор: Елена Исаева

България е наистина необятна. Има толкова красиви и уникални места, които излъчват спокойствие и съвършенство. Нашата територия е благословена от към климат, природа, традиции, история и култура. По българските земи са живяли мистични народи, които са оставили своя траен отпечатък и до днес. Дори в наши дни, повечето древни мистерии на нашите предци остават неразгадани, но въпреки това продължават да будят интерес и любопитсво у всеки от нас.

Едно такова място е село Лиляч, близо до град Кюстендил. Какво е интересното тук ще се зачудите. Тук е едно от местата, на които може да видим как християнството и езичеството си съжителстват хармонично. Става въпрос за църквата „Свети Георги Победоносец“ и мегалитният комплекс, който се намира съвсем близо до нея.

Мегалитен комплекс край село Лиляч
Снимка: Елена Исаева

Църквата е построена през 1925 г. на върха на едно малко баирче, така, че да се вижда от цялата околия. За съжаление и тази църква, като много други на нашата територия тъне в разруха и стои самотна, тъмна и заключена. Но това не ѝ пречи да си остане свещено и приказно място.

Мистерията тук обаче идва от съвсем близко намиращият се странен мегалитен комплекс. Смята се че е възникнал още през неолита и по-късно е бил използван от траките, като много други подбни светилища в България. На върха на комплекса има една яма, която се смята, че е служела на древните траки за гадаене или може би дори за жертвоприношения. За съжаление няма как да знаем това със сигурност.

Мегалитен комплекс край село Лиляч
Снимка: Елена Исаева

Някои учени твърдят, че този култов комплекс е бил посветен на култа към слънцето. В средата на комплекса има една доста тясна цепнатина, която носи познатото ни вече название – провиралката. Височината на тесния отвор е около 30 см, дължината му е малко над 1 метър, а отгоре лежи 5 тонна скала. Това е истинско предизвикателство за всеки, който желае да се провре през малкото отворче. Разбира се, не се препоръчва за тези, които имат страх от тесни пространства. 

Един любопитен факт за това място е, че в най-тясната си част, магнитното поле е най-силно. Във всички подобни мегалити у нас и по света се наблюдават подобни аномалии, но все още не е ясно защо се получава така и какво означава това.

Мегалитен комплекс край село Лиляч
Снимка: Елена Исаева

Една от легендите за това място гласи, че всеки, който премине през тази провиралка се ражда отново. Местните вярват, че всички предишни грехове изчезват и човек навлиза в нов етап от своя живот. Друго поверие гласи, че това място лекува безплодието. Дори се твърди, че император Юстиниандовежда тук жена си Теодора, която след като минала през тясната цепнатина, вече не била болна и не след дълго му родила дете. Много семейства и до ден днешен ходят там и казват, че наистина има ефект и, че мегалита им е донесъл така бленуваното отроче.

Може би, никога няма да разберем каква точно е била функцията на това, а и на всички подобни места, които се намират в България. Едно е сигурно обаче – те са много силно енергийни места, на които определено се усеща някаква магична мистерия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин