Мехелен – белгийско очарование и световният център на камбанната музика - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мехелен – белгийско очарование и световният център на камбанната музика
Автор: Елена Исаева

Мехелен е белгийски град, разположен на двата бряга на река Дейле, в южната част на провинция Антверпен. Градът е столица на окръг Мехелен и е пети по големина в област Фландрия.

 

Възникнал като град през ранното Средновековие, Мехелен и до днес е съхранил своя чар и многобройни забележителности. Ако решите да се разходите по централната улица, както и в района на главния пазарен площад, ще бъдете инзненадани от броя на историчеките паметници и забележителни сгради, само там, на кратко пешеходно разстояние едни от други, те достигат до 300, че и повече дори, като напомнят за славното историческото средновековно минало на града.

Мехелен – белгийско очарование и световният център на камбанната музика
Снимка: pixabay.com

За кратък период от време, около 1303 година, градът е бил и столица на Холандия и Белгия. По това време процъфтява от търговията с вълна. Днес той е основно индустриално – тъгрговски град, но е запазил своят средновековен дух и култура. Това е вторият град във Фландрия с най – много защитени сгради, някои от които са и под закрилата на ЮНЕСКО.

Може би една от най – известните културни ценности на града е катедралата Свети Румболд, построена в готически стил. Тя е емблематична не само за града, но и за цялата околност. Първоначално е било замислено тя да се извисява на 160 м. височина, но поради финансови причини този план не се осъществява, въпреки това и днес със своите 100 метра кулата се забелязва отдалеч. Ако се изкачите по 514 –те стъпала, ще имате възможност да се насладите на една от най – великолепните гледки към града.

Църквата Света Богородица от Хансвийк, която е може би една от най – красиво декорираните църкви в Европа, а може би и в целия свят, нещо, което няма да видите никъде другаде, също заслужава вниманието на гостите на града.

Мехелен – белгийско очарование и световният център на камбанната музика
Снимка: pixabay.com

 

Друга интересна църква е църквата Свети Йоан, където можете да видите великолепния триптих на Рубенс „ Поклонение на влъхвите “. Също така не пропускайте и църквата Свети Св. Петър и Павел. Там можете да се насладите на великолепни творби от дърворезба, както и на богата колекция от картини от XVII век.

Мехелен има не само запазени забележителни паметници и сгради, но в града има и много интересни музеи, които привличат вниманието. Ако пребивавате в града със семейството си, то непремено посетете Музея на играчките. Това е място, което се харесва и от малки и големи, независимо от възрастта и интересите. Тук са събрани най – разнобразни по вид и предназначение играчки. Също така посетете и Кралската работилница за гоблени „ Де Вит “, където са събразни шедьоври на текстилното наследство на града.

Разбира се освен с култура, Мехелен може да привлече вниманието ви и с инетересни фабрики за напитки. За любителите на бирата интересно ще бъде да посетят пивоварната „ Хет Анкер “, където продължава да се произвежда традицонната ренесансова светла бира „ Гоуден Каролус “, любимата на император Карл V, или известен още като крал Карл I Испански.

Посетете и завода за млечни продукти, където се произвежда кобилешкото мляко „ Де Бек “.

За малки и големи е и огромния сафари парк „ Планкендел “, до който можете да стигнете с лодка.

Тук в града се намира и Академията за камбанно изкуство, която е донесла слава на града и благодарение, на което, днес той може да се нарече световен център на камбанната музика.

Мехелен не е много известен и не е сред най – посещаваните туристически дестинациия, но със сигурност не е за пренебрегване, винаги има с какво да ви изненада и очарова.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин