Мелник – идеалната уикенд дестинация - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мелник – идеалната уикенд дестинация
Автор: Невена Кръстева

Традиционна българска атмосфера, руйно червено вино и спираща дъха гледка - Мелник има с какво да ви спечели. Той е най-малкият град в България и носи уюта, който може да изпитате само от завръщането у дома. Сгушен в Пирин планина, с калдъръмени улички и типични възрожденски къщи, Мелник е идеалната уикенд дестинация.

Кордопуловата къща

Сред забележителностите на града е Кордопуловата къща. Тя е най-голямата на Балканите от възрожденския период. Построена е през 1754 г. от заможен гръцки род за производство и съхранение на вино. Къщата има четири етажа, пълни със съкровища - венециански стъкла, ръчно изработени цветни килими, дърворезби, изящни мебели, изрисувани стени. Разполага и със зимна и лятна градини, както и с винарска изба, която може да побере 300 тона вино. Тук се съхранява най-голямата бъчва, която се пълни с цели 12,5 тона от гроздовия еликсир. Друг интересен факт е, че Кордопуловата къща през 1912 г. е била убежище на Яне Сандански – освободителя на Мелник от османска власт. Можете да видите, а дори и да влезете в тайника, където се е криел той. В началото на града пък има издигнат негов паметник, край който тържествено шумят водите на Мелнишка река.

Ако обичате история...

За любителите на историята Мелник разполага и с градски исторически музей. Той се намира в Пашовата къща, построена през 1815 г. В него се съхраняват предмети от бита на града, използвани по време на Възраждането. Може би се досещате, че по-голямата част от тях са свързани с винопроизводството. (Забележка: Историческият музей в момента (ноември 2013 г.) е затворен. Можете да разгледате изложбата със стари снимки от Мелник, разположена в бившата църква Въведение Богородично).

Толкова малко градче, а толкова много църкви

Ако освен към виното имате интерес и към духовната история на страната ни, няма да останете разочаровани. Много е възможно причина за особената енергия, която носи душевен мир и покой, да е големият брой църкви и манастири в района.

Църквата „Св. Антоний” се намира на 10 минути от центъра на града. В нея иконостасът, иконите и стенописите са изключително ценни, а тя самата е изписана с цветя, херувими и ангели. „Св. Никола” е била митрополитска църква, но от нея днес са останали само руини. Манастирът "Св. Богородица Спилеотиса" датира от XIII в. и днес е частично действащ. Църква „Св. Варвара” също датира от този период и макар че и от нея има само останки, местните хора носят на олтара запалени свещички, монети и храна. След многобройни трансформации в началото на ХХ в„Св. Николай Чудотворец” придобива сегашния си вид и е една от малкото действащи църкви в Мелник. Църквата „Св. Йоан Предтеча” функционира като гробищна църква на града. Тя е паметник на културата с национално значение. Манастирът „Св. Харалампий” също е само руини - запазени са само незначителни части от стените и основите. В църквата „Св. Св. Петър и Павел” пък се намира единственият в България митрополитски трон от XIX в. В момента тя е в реставрация и не е действаща. В двора й има чешма с чиста планинска вода. Съвсем близо се намира и Роженския манастир, до него може да стигнете както с кола, така и по чудно красива еко пътека.

Дегустаторска обиколка

Ако трябва да бъдем честни, обикновената туристическа обиколка на Мелник бързо се превръща в дегустаторска обиколка. Това е така, защото където и да влезете, ви предлагат да опитате определен сорт вино. За ценителите ще препоръчаме задължителна спирка в избата на Митьо Шестака. Така го наричат заради шестия пръст на ръката му, който е отличителен белег в рода му. Пред избата си той предвидливо е наредил маси и столове, ако случайно човек реши да се позаседи. Докато дегустирате вината му, накарайте го да ви разкаже някоя от своите интересни истории, свързани с рода му и корените на винопроизводството.

Пирамидите

От всяка една точка на Мелник може да видите друг важен символ на града - Мелнишките пирамиди. Пясъчните им склонове достигат на височина 100 м. Скулпторът, изваял формите им, е времето – най-доброто доказателство, че всичко непрестанно се променя. По върховете им има чудесна широколистна гора. Гледката наистина си заслужава.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин