Международен фестивал на уличния театър „Крилатият дракон“ в Нирбатор, Унгария - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Международен фестивал на уличния театър „Крилатият дракон“ в Нирбатор, Унгария
Автор: Елена Исаева
Международен фестивал на уличния театър „Крилатият дракон“ в Нирбатор, Унгария
Снимка: wikipedia

Унгария е страна богата на исторически забележителности, природни дадености, паметници на културата и изкуството. Намира се в Централна Европа. Желана дестинация е за милиони туристи и пътешественици. Това е страна, в която няма да скучаете, и която ще остави трайни спомени в сърцата ви.

Тук се намира и най – голямото езеро в цяла Европа – Балатонското. Много често е сравнявано с море, поради голямата площ, която заема – около 600 кв. м. Десетки хиляди туристи и летовници годишно го избират, за да изкарат тук лятната си ваканция.

Международен фестивал на уличния театър „Крилатият дракон“ в Нирбатор, Унгария
Снимка: wikipedia

 

Унгария е страната, в която е възникнал първият винен регион. Още през V век по тези земи започва да се произвежда вино. Интересен факт е също, че 13 нобелови награди са получени от унгарци – печелили са във всички категории, с изключение на Нобеловата награда за мир. Страната има древна история, богата е на многобройни музеи, красиви архитектурни сгради, най – известната, от които е Парламентът, втората по големина сграда на законодателната власт в Европа. Където и да сте в Унгария, няма да скучаете, в страната се провеждат целогодишно фестивали в много градове и села.

Един от многобройните интересни и с междунарона известност е Фестивалът на уличния театър „Крилатият дракон“, който се провежда в Нирбатор. Нирбатор е исторически град, възникнал около 1279 г. Създаден е от благородническото семейство Батори, които по време на своето управление построяват две красиви църкви, едната от които – „Свети Георги“ е може би най – важната готическа катедрала в страната. В днешно време е и популярен курорт, богат на минерални извори.

Международен фестивал на уличния театър „Крилатият дракон“ в Нирбатор, Унгария
Снимка: wikipedia

 

Фестивалът в града се провежда в разгара на лятото през месец юли. В продължение на една седмица тук прииждат гости от цялата страна, както и от други краища на света, за да се насладят на уличното театрално изкуство. Гастролират индивидуални изпълнители, както и артистични трупи. Изпълняват се различни опери, оперети, голям интерес предизвиква шоуто на Пънч и Джуди. Има участници с международна слава. Добре подготвени клоуни и акробати показват умения, тренирани цяла година, може да видите огнегълтачи, талантливи кукловоди и жонгльори. Има разнообразие от интересни представления и изпълнения, поради което доста често се налага да се лишите от едно представление, за да гледате друго. Навсякъде звучи красива музика, изпълнявана на различни инструменти – от добре познати до доста странни такива. Освен уличните изпълнения, има и изложение на хвърчила, сергии с предмети на изкуството и занаятите, изработени с много любов и вкус към красивото, които можете да си купите за спомен. И разбира се има и организирани банкети, където се предлагат вкусна храна и напитки. А ако се почувствате уморени, можете да отидете на минералните бани. Фестивалът предлага голямо разнообразие за изкарване на свободното време, или за оргазнизиране на лятната ваканция.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин