Миконос: Повече от вятърни мелници и нудистки плажове - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Миконос: Повече от вятърни мелници и нудистки плажове
Автор: Peika.bg

Прочутите ветрени мелници на Миконос са емблемата на острова... Може би защото не е нужно да бъдат цензурирани, подобно на други местни забележителности като нудистките плажове и бурния нощен живот по брега.

Всъщност Миконос е нещо много повече от мелници и щедра голота под слънчевите лъчи. До голяма степен Гърция дължи преуспяването на туризма си на отпечатъка, оставен от Миконос върху колективното въображение от 60-те години, когато пътешестващите богаташи преоткриват замрелия остров.

Завършекът “-ос” предполага античен произход. В действителност през Античността Миконос е засенчван от близкия остров Делос - средище на Делоския морски съюз, свещено място за целия гръцки свят, а също така и местоположение на един от най-големите пазари за роби в Егейско море. Фактът, че по онова време Миконос е бил пуст, а тогавашните богаташи са спирали на Делос, често се премълчава в туристическите брошури.

В този смисъл Миконос е античен гръцки остров, който по настоящем изживява своя златен век: кораби с размерите на градове имат Миконос за свой предпочитан пристан и стотици хиляди посетители пазят топли спомени за своето гръцко лято. Гледките са спиращи дъха, залезите (зад прословутите мелници) - незабравими, а вечерите в ресторантчетата с бели дървени столове - истинско тържество на аромат, цветове и прясна храна.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно морско пътешествие!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин