Милано: Шопинг пътеводител - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Милано: Шопинг пътеводител
Автор: Peika.bg

Вълшебната дума за пазаруващите в Италия е “Saldi”*, а какво по-подходящо място да се отдадете на няколко дни шопинг делириум, ако не в Милано. Последвайте нашия пътеводител из моловете, луксозните бутици, пазарите и аутлетите в северната част на Ботуша, защото тук може да се пазарува и с 10, и с 10 000 евро. 

Сезоните на изгодното пазаруване са два - от 3 януари започват зимните намаления, а от 25 юни до края на август са летните. Цените падат с от 30 до 70%. Дори и да не сте в Милано точно тогава обаче, разнообразието от неща, за които можете да похарчите парите си целогодишно, ще ви разглези.

Saldi - намаления

Разточително

Бутиците на най-известните световни марки и дизайнери не случайно са в града, в който два пъти годишно се провежда Седмица на модата. „Златният четириъгълник” на модното пазаруване (Quadrilatero d’Oro) се намира между улиците Монтенаполеоне (Via Montenapoleone), Спига (Via della Spiga), Сант Андреа (Via Sant’Andrea), Мандзони (Via Manzoni), Боргоспесо (Via Borgospesso) и Санто Спирито (Via Santo Spirito).

Тук главно действащо лице е луксът, а неговите имена са Gucci, Versace, Prada, Salvatore Ferragamo, Valentino, Cartier, Kenzo, D&G. На ул. Мандзони 31 е мултимагазинът на Армани, в който има облекло, обзавеждане за дома и цветя с известната марка, както и кафене и суши ресторант.

Достъпно

Ако сте дошли за по-разумно харчене, важните улици, които трябва да запомните, са Виторио Емануеле (Corso Vittorio Emanuele), Буенос Айрес (Corso Buenos Aires), Торино (Via Torino) и Порта Тичинезе (Corso di Porta Ticinese).

Улица Виторио Емануеле свързва катедралата Дуомо с площад Сан Бабила и започва със 150-годишния търговски център „Ринашенте” (Rinascente). По самата улица има както по-луксозни марки, така и магазини на достъпни вериги. Подобна е и улица Буенос Айрес, която е и една от най-дългите в Европа.

Посетителите на улица Торино са по-скоро младежи, а магазините тук предлагат предимно спортни и ежедневни облекла. По улица Порта Тичинезе стилът става все по-алтернативен и „уличен”, до марковите магазини се появяват и такива за дрехи втора употреба и ръчно изработени облекла, както и магазинчета за причудливи предмети за дома.

Около улица Паоло Сарпи (Via Paolo Sarpi) се намира миланският Чайнатаун с характерните магазинчета – предимно за кожени изделия и предмети за бита.

Аутлетите

Аутлетите, противно на разпространеното мнение, се намират не само в околностите на Милано, но и в близост до центъра на градаDiffusione Tessile е аутлет на групата на Max Mara. Il Salvagente е сред любимите аутлети на жителите на града. В Biancocasa Outlet Mirabello (адрес: Via Galvano Fiamma 40) ще намерите аксесоари за дома. Дрехи от стари колекции ще намерите в Europe Outlet Srl (адрес: Via Gian Carlo Sismondi 38), както и в аутлета на улица Piero Capponi 3. Etro Outlet (адрес: Via Spartaco 3) е една от добре пазените тайни на Милано – в двуетажния магазин ще откриете дрехи и домашен текстил от стари колекции на марката Etro със средно намаление от 50%. В City Outlet магазини имат много от най-големите спортни марки.

Аутлетите в околностите на Милано са не по-малко интересни и правят всичко, за да ви привлекат да прекарате там един цял ден – освен магазини в тях има и редица други забавления, много заведения, а до повечето има и автобуси от Милано, които ще ви закарат сутринта и ще ви върнат обратно в града късно следобяд.

McArthur Glen Shopping City – намира се в градчето Серавале Скривия (Seravalle Scrivia). Има автобус, който потегля от Милано всеки ден в 10:00 часа, двупосочен билет е 20 евро. 

Fidenza Village - Този аутлет е наистина едно малко село с над 100 магазина на най-големите световни марки. Намира се в град Фиденца, до който лесно можете да стигнете с влак, както и със специалното автобусче, което потегля всеки ден в 10 часа от площад Кастело (Piazza Castello 1). Цената на двупосочен билет е 10 евро, ако запазите билет през сайта.

Vicolungo The Style Outlets – 150 магазина с намаления до 70%, както и много събития и изложби. До аутлета във Виколунго можете да стигнете с автобус, който ежедневно потегля в 10:30 часа от улица Foro Bonaparte 76 в Милано.

Fox Town – намира се в Швейцария, на около 50 км от Милано. Разполага със 160 магазина и над 250 марки, както и барове, ресторант и казино. Намира се на пътя Милано-Лугано – отбивката за Мендризио (Mendrisio).

Пазарите

Въпреки че Милано е безспорно център на луксозните магазини, заслужава си да видите и другото лице на града - типично италианското му лице, което ще откриете из пазарите. Тълпи, сред които се придвижвате на вълни, маркови дрехи от стари колекции и домашна посуда втора употреба щанд до щанд, африкански маски и кожени изделия – ето едно по-различно шопинг изживяване.

Пазарът за антики при Навильо Гранде (Il Mercatone dell’Antiquariato del Naviglio Grande) – Стари мебели, часовници, порцелан, бижута, книги, пощенски марки, кукли – на този пазар ще намерите всичко, което става все по-ценно колкото е по-старо. Провежда се всяка последна неделя на месеца (без юли) по продължение на канала Навильо Гранде от 9:00 до 18:00 часа.

Пазарът Фиера ди Синигалия (Fiera di Sinigaglia) – Фиера ди Синигалия има интернационален дух. Тук ще откриете африкански, южноамерикански и индиански предмети на изкуството, нови и втора употреба дрехи, парфюми, книги и музика. Провежда се всяка събота сутрин край кея на булевард Д’Анунцио (Viale D’Anunzio).

Пазарът Папиняно (Mercato di Viale Papiniano) – Това е един от най-известните и обичани милански пазари, на който има модни аутлети, храна, цветя, обувки и платове. Отворен е във вторник и събота сутрин на булевард Папиняно.

Пазарът Фауке (Mercato di Viale Fauché) – Любим на почитателите на модата, защото всеки вторник и събота сутрин оттук можете да купите намалени модели дрехи и обувки на някои от най-известните италиански дизайнери.

Обей Обей (Obej Obej) – Името на този пазар според легендата идва от възклицанията на децата „Oh belli! Oh belli!” (О, красиви! О, красиви!) при вида на подаръците, изпратени им през 1510 г. от Папа Пий IV. Жителите на Милано купуват от Обей Обей коледните си украшения, докато хапват сладки гофрети – аниче бриджидини (anice brigidini), печени кестени и нуга и се сгряват с топло, сладко вино – вин бруле (vin bru). Можете да го посетите всяка година между 7 и 10 декември (8:30 – 21:00 часа) пред замъка Сфорцеско (Palazzo Sforzesco).

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин