Милионерът и беднякът в индийското гето - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Милионерът и беднякът в индийското гето
Автор: Екатерина Мандова

Измореният от лукс бледолик дори и не подозира каква гледка ще се открие пред очите му, веднъж навлязъл в шумните, пренаселени, малки улички на някое от гетата в Мумбай, където хората мият зъбите си и се къпят на улицата, а мишки, плъхове и кучета ги наобикалят отвсякъде.

Ако сте гледали нашумелия индийски филм „Беднякът милионер”, сигурно си спомняте как едно момче, отраснало в подобни условия, се превръща в милионер за една вечер след участието си в индийския вариант на телевизионната игра „Стани богат”. Вероятно всяко дете от гетото Джуху, където е сниман филмът, мечтае, като порасне, и на него да му се усмихне така късметът.

За съжаление за около 55% от жителите на Мумбай това си остава мечта, която бързо избледнява, защото реалността напомня за себе си непрестанно. Повечето хора никога и не излизат от гетата и нямат представа за кипящия живот навън.

Въпреки мизерията и мръсотията, която е повсеместна, гетата в Мумбай са главна туристическа атракция. Животът там се случва на улицата – тя е и дом и работно място, дори и училище. Тя осигурява прехраната, игрите и забавленията. Тя сближава, сприятелява и отдалечава хората. Повечето деца, подобно на Джамал от „Беднякът милионер” научават всичко необходимо за живота си там. От малки децата разбират, че хората с хубавите коли са опасни и по-добре да стоят настрана. Проблемът с мафията в гетата е много сериозен и доста добре прикриван. Не е необичайна гледка да дадете пари на някое просяче и 20 метра по-надолу да видите как някой възрастен го следи дали си върши добре работата, взима му изкараните рупии и го натупва хубаво, за да изглежда още по-окаяно. Немалък брой хора трупат състояние по този начин и се превръщат в истински милионери.

Любопитно е, че повечето хора в гетата са имигранти от различни райони на Индия, които идват доброволно в търсене на по-добри условия на живот или пък са бивши земевладелци, загубили правата и земята си след 1947 г., когато Индия става независима. Отношението и на самите индийци към хората от гетата е недружелюбно. Често те отказват да ги приемат в общностите си, училищата си или пък да им окажат каквато и да е помощ, което задълбочава проблема все повече и повече.

Много от индийците изразиха неодобрение, че филмът представя точно тази нелицеприятна част от индийската реалност. От друга страна обаче, „Беднякът милионер” даде гласност на проблема с гетата и предизвика много дискусии не само в Индия.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин