Мистичният връх на Адам в Шри Ланка - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мистичният връх на Адам в Шри Ланка
Автор: Peika.bg
Мистичният връх на Адам в Шри Ланка

В екзотичната Шри-Ланка се извисява могъща конусообразна планина, почитана от последователите и на 4-те основни религии.

Причината за това е следата от гигантско стъпало на върха. Според различните предания, островът е най-близо разположената до Рая земя.

Върхът на Адам се извисява на 2240 м. През сухия сезон тук идват на поклонение хиляди вярващи – будисти, християни, мюсюлмани, хиндуисти и обикновени любопитни туристи.

Целта на поклонниците е така нареченото „стъпало” на върха. То представлява вдлъбнатина в самата скала, с дължина 160 см и ширина 75 см. Краищата на светинята са обградени със златна рамка и обсипани със скъпоценни камъни. Въпреки уморителния преход  до върха, много хора отиват там, за да се докоснат до него. Според едно от поверията водата, събрана във вдлъбнатината, има целителна сила.

Мистичният връх на Адам в Шри Ланка

Преходът към върха се извършва главно през нощта, не само заради жаркото слънце, а и заради великолепната гледка при изгрев. Когато слънцето се подаде над хоризонта, сякаш цялата планина се обгръща от огнено сияние, а над самата следа се появява феерия от необичайни миражи. При тази гледка, звъна на камбаните и песните на монасите, дори скептиците затаяват дъх и наблюдават с възторг и благоговение.

Индуистите вярват, че това е стъпалото на техния бог Шива. Те наричат планината „Шива Нади Падан”. Будистите я наричат– „Шри Пада”, което значи Свещена стъпка. Според  будистките легенди, Шива е бил по тези еста около 500 г.  н. е. и затова първият храм е изграден 300 г. н. е.

Според християните пък стъпката е на свети Томас – свещеника, който проповядвал християнството по тези земи. Мюсюлманите, от своя страна, свързват това свято място с изгонения от рая Адам. При слизането си на земята той стъпил на върха на планината и така се запечатала стъпката му завинаги.

Според  друго предание Адам бил изпратен като първия пророк на Земята и именно той е истинският създател на свещения камък Кааба в Мека. След изгонването му от Рая, бил наказан да стои на един крак на върха на планината и така се е получила следата. Съществува и така нареченият „Мост на Адам”, който свързва Индия с Шри Ланка. Според стари арабски и португалски източници, той е бил сухопътен до края на XVI в., но поради силно земетресение, част от него се срутила във водата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин