Монемвасия – да разкриеш гръцка тайна - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Монемвасия – да разкриеш гръцка тайна
Автор: Мария Ангелова

Чувствате ли се в настроение за разкриване на средновековни тайни? На югоизточния бряг на полуостров Пелопонес в Гърция се крие една такава. Казва се Монемвасия и е преживяване, различно от масовите гръцки ваканции.

Построен за първи път от византийците през шести век, град Монемвасия е съставен от накацали по ръба на огромна скала къщи с гледка към морето. Тук всичко изглежда така, сякаш времето е спряло преди няколко века и оттогава не е изтекла и секунда.

Историята на Монемвасия като остров не е толкова стара – мощно земетресение през 375 г. пр.Хр. го отделя от сушата. В превод от гръцки името му би звучало нещо като Мястото с един-единствен вход.

До началото на 70-те години на миналия век Монемвасия е изолиран от континента, но днес с него го свързва около 200-метров път.

Наричат Монемвасия "Гръцкия Гибралтар". През тази скала-крепост, сякаш захвърлена от някой циклоп в морето, през вековете са минали византийци, венецианци, османци. Надникнете в крепостта (Кастро), хапнете в ресторант на покрива на стара къща, разгледайте малкия археологически музей.

От някога 800-те къщи някои са възстановени, други се рушат. Четири от 40-те църкви на острова също могат да бъдат посетени. Градът е разделен на Долен и Горен. В Долния град са къщите, музеят, заведенията. Горният е ненаселен – там можете да се разходите сред руините на средновековни сгради и да си починете с невероятна гледка при Крепостта на Юлас.

Повечето улички са тесни и стръмни, подходящи само за разходки по залез.

Много от средновековните сгради са реставрирани и превърнати в хотели. От Атина целогодишно има ферибот до Монемвасия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин