Монтерей: Загадката на пеперудената вихрушка - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Монтерей: Загадката на пеперудената вихрушка
Автор: Полина Райнова

Не сме свикнали да мислим за пеперудите като за създания с приключенски дух, но има един специален вид от тях, който разбива тази наша тесногръда представа на пух и прах. С какво са по-особени пеперудите монарх? Отговорът на този въпрос не е само един.

Тези забележителни същества създават четири поколения годишно – първите три имат живот около месец и половина, а всяко четвърто живее цели 8 месеца. Наречено Метусалем (по името на дядото на Ной, живял според Библията 969 години), това поколение слага началото на една необикновена одисея - 5000 км посока север-юг и почти един континент разстояние. Пътешествие – предизвикателство дори за опитните туристи.

Къде можем да ги видим по време на този преход, за да попием доза авантюризъм или просто да се възхитим на природното съвършенство?
Първото място, където спират ятата, е тихоокеанското крайбрежие на щата Калифорния, САЩ и по-точно малкото градче Монтерей. Всяка година през месец октомври евкалиптовите дървета в местността се покриват с хиляди пеперуди и оранжево-черната им окраска буквално запълва хоризонта. Крехките насекоми остават в това убежище до месец февруари, когато сякаш по някаква непонятна за нас команда напускат мястото едновременно и се отправят още по на юг.

Най-южната точка от пътуването им е Мексико. Местността, където пеперудите остават до пролетта и където се чифтосват, е превърната в биосферния резерват Ел Росарио (на около 100 км северозападно от столицата Мексико Сити).

Още едно интересно място, което можете да посетите, е Ангангео – това е град в Мексико, където традиционно през месец февруари се организира Фестивалът на пеперудата монарх (Festival de la Mariposa Monarca), специално посветен на тези малки пътешественици.

В деня на пролетното слънцестоене удивителната одисея е на последната си страница и пеперудената вихрушка поема обратно – посоката е север, а мисията – изпълнена.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин