Можете да посетите Помпей, Рим и Атина на виртуална обиколка, пътуваща назад във времето - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Можете да посетите Помпей, Рим и Атина на виртуална обиколка, пътуваща назад във времето
Автор: Peika.bg
Можете да посетите Помпей, Рим и Атина на виртуална обиколка, пътуваща назад във времето
Снимка: pixabay

С програмата за обиколка на Древния свят можете да предприемете виртуално пътуване през градове като Рим, Атина и Йерусалим, както са се появявали преди векове.

Ами ако можете не просто да пътувате, а да пътувате назад във времето преди COVID-19, преди испанския грип и дори преди Бубонската чума?

По времето, когато някои от най-великите паметници на цивилизацията са били толкова девствени, колкото и денят на церемониите им по прерязване на лентата, и когато - дори по-добре - вие бихте били единственият посетител, който не вижда селфи стик или продавач на сувенири.

Е, можете да започнете такова пътуване - до Помпей през 78 г. сл. Н. Е., когато е бил оживен и процъфтяващ град, година преди съдбоносното изригване на вулкана Везувий. Вместо да се спъват по сивите и рушащи се руини, спретнато павирани травертинови плочки на Форума се простират навсякъде около вас, обрамчени от дълги редици девствени бели мраморни колони. Точно пред пекарна почти усещате миризмата на пресни, кръгли хлебчета, ръчно щамповани с пекарския знак. По-нататъшни проучвания с разумното ръководство ви превеждат през театър с облечени в тога зрители, казармата на гладиатора и величествения Дом на Фавн, с италиански мраморни подове и стени, коринтски колони и отразяващ басейн.

Това пътуване в машина на времето е възможно благодарение на Ancient World, лансиран миналата година от базираната в Австралия компания Lithodomos VR. Още през 2018 г., в сътрудничество с музея на Йерусалимската кула на Давид, компанията предостави на посетителите уникална част реално, частично виртуално музейно изживяване. По време на пешеходна обиколка на Стария град, водачът ще накара посетителите да направят пауза в ключови гледни точки като Западната стена, Арката на Робинсън, Еврейския квартал и Кардо и да сложат слушалките си за виртуална реалност, като мигновено ги телепортират 2000 години назад във времето.

Когато международните пътувания спряха през 2020 г., Lithodomos направи своето технологично ноу-хау за създаване на виртуални обиколки на Древния свят, които могат да се използват от всеки, който има смартфон, таблет или компютър. В момента сайтът предлага 23 обиколки (вариращи на цена от $ 1,00 - $ 13,99).

Дестинациите са предимно от класическия свят, заобикалящ Средиземно море (напр. Атина , Барселона, Рим , Сплит), но също така са на разположение град Стария Хобарт в Тасмания и обиколка на Джак Изкормвача в Лондон. Най-отдалеченият период, който можете да настроите, е пътуване във времето преди 5000 години, за да видите мистериозния паметник на мястото в Стоунхендж, много преди поставянето на известния Сарсен и сините камъни, които стоят и до днес.

Основателят на Lithodomos VR Саймън Йънг обяснява как те използват археологически и исторически данни, за да гарантират, че реконструкциите са възможно най-точни: „Плановете на обектите, чертежите на височините и впечатленията на художниците се зареждат в географска информационна система, която след това се картографира в реалния свят. От това се създават изключително детайлни 3D модели от 3D художници под зоркото око на наблюдаващия археолог. Когато участват музеи или археологически паркове, местните експерти предоставят партньорска проверка за всяка необходима корекция и усъвършенстване, за да се гарантира истинска точност."

Обиколките на Древния свят правят идеално виртуално бягство от бюрото, леглото ви или дори със семейството около Smart TV, докато споделяте пица и бутилка Chianti Classico (за допълнителна италианска автентичност при проучване на Древен Рим).

И когато пътуванията най-накрая се възобновят, обиколките на Древния свят могат да бъдат изтеглени и взети със себе си чрез телефон, таблет или скорошната версия на виртуалната реалност. Няма да се налага да гадаете как изглежда този великолепен сайт през деня - можете да го видите сами пред очите си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин