Мурманск пътешествие зад Северния полярен кръг - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мурманск пътешествие зад Северния полярен кръг
Автор: Елена Исаева

Мурманск е най – големият град в Северния полярен кръг. Разположен е на скалистите брегове на Баренцово море, заемайки източното крайбрежие на Колския залив, там, където се събират границите на трите държави – Финландия, Русия и Норвегия.

Независимо, че е разположен в район на вечна замръзналост и температурите през зимата може да достигнат до минус 40 градуса по Целзий, пристанището на града никога не замръзва, благодарение на благоприятното влияние на топлото течение Гълфстрийм, което го прави важно пристанище в северните части на Русия.

Мурманск пътешествие зад Северния полярен кръг
Снимка: pixabay.com

 

В града има много езера, няколко извора и три потока, а в северната му част тече река Роста.

Мурманск е едно от седемте най – добри места за набюдение на Северното сияние или наречено още „ Зора на Севера “. Това природно явление, спиращо дъха привлича тук туристи от цял свят. Много са хората, които мечтаят да имат шанса и възможността да се докоснат до магията на Севера, да наблюдават този феномен. Гледката е неописуема, това са емоции и вълнения, които се запомнят за цял живот. Преливащите се синьо – зелени, лилави и бели цветове, на фона на тъмната нощ са една невероятна впечатляваща феерия, създават усещане, че сте в една вълшебна приказка и сякаш фея докосва сетивата ви.

Градът е сравнително млад, основан е през 1916 г. и няма много истроически паметници, но за сметка на това великолепието на суровите северни пейзажи правят това място интересно и привклекателно за мнозина. Тук руснаците идват да карат ски и сноуборд или се разхождат из саамските села.

В Мурманск се намира известният ледоразбивач Ленин, пуснат в екплотация през 1959 г., за да разбива ледената покривка на Северния морски път между Мурманск и други пристанищ в Сибир, спира да се използва през 1989 г., а от 2009 г. и до днес, функционира като музей.

Мурманск пътешествие зад Северния полярен кръг
Снимка: pixabay.com

 

През 2022 г. бе пуснат в екплоатация новият ледоразбивач Сибир, който ще работи в акваторията на Северния морски път.

В Мурманск има няколко интересни музея, които си заслужава да бъдат посетени. Градът обикновено се свързва основно със Северното сияние, но освен него предлага и други интересни места, както природни, така и организирани и създадени от човека.

В природонаучния музей можете да се запознаете с различни експонати, които са посветени на местната природа. Тук има също така и геоложки минерали и находки, датиращи от милиони години.

Музеят на Северния флот също има какво да покаже на любознателните посетители. В него се помещава експозиция, посветена на военоморската история на града. А за любителите и ценителите на изкуството, художествената галерия притежава колекция от произведенния на най – добрите местни художници, а ако имате късмет, докато сте в Мурманск, можете да видите и някоя гостуваща изложба от най – големите руски музеи. Тази практика дава възможност на много хора да се докоснат до великолепието на изобразителното изкуство.

Мурманск няма собствен оперен и балетен театър, но градската Филхармония предоставя възможност на местните хора да посещават оперни изпълнения, представени като концерти.

Изключително интересен е Мурманският океанариум. Тук освен запознанство с местните морски обитатели, океанариумът ви дава възможност и да присъствате на вълнуващите представления с тяхно участие.

Мурманск е кокото далечен и суров, толкова и изненадващ, и вълнуващ. Градът предлага различни приключения, интересен нощен живот, също така и възможност да се включите например в междунароно ски – бягане, преминаващо през Норвегия, Финландия и Русия. Не се колебайте да отидете отатък Арктическия кръг, Северното сияние ви очаква.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин