Нов музей отваря врати във Велико Търново - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нов музей отваря врати във Велико Търново
Автор: Вероника Иванова
Нов музей отваря врати във Велико Търново

Един интересен обект се очаква да отвори врати в старата столица до края на месец февруари.

Идеята за създаването му е на Сдружение “Аз, музеят”, в което членуват млади бизнесмени от Велико Търново. Замисълът им е да вложат средства в един атракцион, който да е интересен за туристите и да предизвика положителни емоции. Освен това музеят ще бъде особено полезен за учениците, пред които нагледно ще се разкрие светът на физичните закони и психологията.

Тук ще бъдат изложени над 70 оптични и физични илюзии. Този тип музеи са добре известни по света и вече се превръщат в хит, но интересното при нашенския музей е, че създателите му са решили да вплетат в света на оптичните илюзии историята за създаването на старопрестолно Велико Търново. 

Нов музей отваря врати във Велико Търново

Първоначалната колекция от над 70 експоната ще бъде обогатявана с времето, за да се поддържа интереса на посетителите. Самите експонати, пък, са събрани от над 50 държави, сред които САЩ, Тайланд, Виетнам, Финландия и др.

Сградата, в която ще се помещава музеят е 5-етажна, като различните експонати и оптични илюзии ще бъдат разположени в общо 14 стаи и една зала. Може би най-голямата атракция е световноизвестната зала на Еймс, където забавление и наука се преплитат в едно. Други също много интересни илюзии са Обърнатата стая, Огледалната стая, левитиращи кълба, 3D картини, диск на Ойлер, холограми и др.

Нов музей отваря врати във Велико Търново

Като изключим оптичните илюзии, няма как да не споменем и още една атракция, която е също толкова интересна. Става въпрос за художественото копие на крепостта Царевец, което, обаче, ще бъде изложено в музея на по-късен етап. То е изработено от пясък, а размерите му са 3,6 на 1,7 м. Емблематичният за града аудио-визуален спектакъл “Звук и светлина” също ще пресъздаден на пясъчния макет.

Посетителите ще могат да се запознаят и с историята на Велико Търново, благодарение на интерактивна 3D възстановка. Тя представя гледка към града отпреди 100 години, за наблюдението на която ще са ви необходими 3D очила.

На приземният етаж посетителите ще могат да си закупят различни сувенири от обособеното за целта магазинче и така да отнесат илюзия вкъщи. Изборът е измежду десетки различни игри, пъзели, сувенири за всички възрасти, тениска или магнит.

Музеят се намира в централната част на града, като входът е платен. Групи от 10 и повече души ще могат да се възползват от 10% намаление, но трябва да направят заявка поне 3 дни преди посещението си. Групи от над 20 човека пък, ще могат да видят безплатно гореспоменатата атракция “Звук и светлина”.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин