Музей на невинността - по романа на Орхан Памук - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музей на невинността - по романа на Орхан Памук
Автор: Peika.bg

Не е нужно да сте чели „Музей на невинността“ на Орхан Памук, за да се насладите на колекцията от предмети в Музея на невинността в Истанбул. Нито пък е задължително да сте разгледали музея, за да се насладите на книгата на Нобеловия лауреат. Но ако сте направили и двете, ще откриете много скрити подтекстове и нюанси, които са ви убегнали – и в музея, и в книгата.

Още от самото начало Орхан Памук работи паралелно по двете си идеи – да напише книга, която да наподобява музеен каталог на Истанбул от миналото, и да направи истински музей на Града на Босфора, който да отразява чрез предмети от ежедневието атмосферата в него от 50-те години до края на ХХ век. След като през 2008 г, публикува романа си, в края на април 2012 г. Памук сбъдва и другата си мечта – Музеят на невинността в Истанбул е вече реалност.

В него можете да видите предмети, които Фюсун, Кемал и другите герои в любовната история използват, носят, чуват, виждат и сънуват. Всичко е прецизно подредено в 83 витрини – колкото са и главите на книгата. Експонатите са събирани от домовете на приятели на писателя или са купувани от вехтошари. Памук признава, че докато е пишел романа, е описвал в него находките си, като в същото време е обмислял и концепцията на своя музей-мечта. Докато се разхождате между витрините, може би първото, което ще ви стъписа, са хилядите фасове от изпушените от Фюсун цигари – ако трябва да сме по-конкретни, точно 4213 угарки. Има и керамични кучета, часовници, сервизи за чай, дрехи... Точно както и в книгата, в таванското помещение се намира стаята, в която Кемал прекарва последните години от живота си. Там ще видите и ръкописа на книгата, както и първоначалните скици на музея, които писателят прави. „Посетителите на Музея на невинността трябва да се постараят да видят всичките изложени предмети – копчета, играчки, гребените на Фюсун, билети и стари фотографии – не като истински неща в настоящето, а като моите спомени,“ казва Орхан Памук.

За създаването на музея той влага почти всички пари от Нобеловата си награда (над 1 милион долара). Най-много време му отнема намирането на подходящо място. Четириетажната къща, която купува през 2009 г., е строена през 19-ти век и е заобиколена от магазини за вехтории, в които се продават стари медни съдове, износени черги... идеалната атмосфера!

В новите издания на книгата на последната страница е отпечатан билет, с който можете безплатно да влезете в музея и да сравните своето възприятие за героите и живота им с това на Орхан Памук.

Полезна информация: Музеят се намира в истанбулския квартал Бейоглу, на 10 минути пеша от голямата търговска улица Истиклял и Топхане. Музеят работи от 10 до 18 часа, а в петък – до 21 часа. Почивен ден е понеделник. Допълнителна информация ще намерите тук

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин