Музеят на странните изобретения в Барселона - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Музеят на странните изобретения в Барселона
Автор: Иван Чорбаджийски

Хрумвала ли ви е някога идея за абсурдно, смешно или напълно безполезно изобретение? След като посетите този музей, почти сигурно е, че ще се захванете с реализирането й. Още повече след като установите, че за да стигнете до долния етаж, трябва... да се спуснете по гигантска метална пързалка. Защото Музеят за идеи и изобретения в Барселона (или Miba Museum) е точно това – колекция от нестандартни идеи от целия свят, превърнати в реалност.

Ако се чудите дали изобщо да дадете пари за билет (и ако пързалката не ви е убедила), можете да решите, като надникнете в музея през специалния перископ, който се намира до билетната каса. Вътре освен за интересни неща за разглеждане, се пригответе и за изненади зад всеки ъгъл.

Тоалетната, например, усеща човешкото присъствие и ви е подготвила необикновено видео, щом разбере, че сте там. На няколко места из музея на пода са отбелязани специални зони, на които да застанете, за да чуете гласа си да звъни, да стърже и да се усилва. Музеят е и едно от най-добрите места, където да стимулирате въображението на децата. Те могат да нарисуват на лист свое собствено изобретение, като всеки месец се избират трима победители, които получават безплатен патент. А екип от специалисти създава прототип на изобретението им и той бива излаган по целия свят.

Идеята за музея е на испанския писател Пеп Торес, като самият той е изобретател. Ето и някои от експонатите – Плантоматик е саксия с цвете, което се придвижва наляво-надясно в търсене на най-добрата светлина. Хартия за CV – предварително смачкана, за да може директно да отиде в кошчето за боклук. Или чаша за кафе със специално място за бисквитки.

Полезна информация: Музеят се намира в самия център на Барселона, на улица Ciutat 7. Входът е 7 евро (5 евро за деца и студенти). Работи всеки ден от 10 до 19 часа, в събота – до 20 часа, а в неделя – до 14 часа.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин