Н-евероят-ен смях във Ванкувър - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Н-евероят-ен смях във Ванкувър
Автор: Peika.bg
Н-евероят-ен смях във Ванкувър

В канадския град Ванкувър имат повече от дузина концептуално свързани произведения на изкуството, които носят едновременно забавление за гражданите, както и социална позиция срещу един несправедлив режим.

„Н-евероят-ен смях“ е (A-maze-ing Laughter) е колекция от 14 огромни бронзови статуи, които изобразяват гол до кръста човек, който се смее истерично. През 2009 г. те са поставени в парка Мортън като част от международното биенале за скулптури на Ванкувър, което представя работата на международни артисти в открити пространства из града.

35191

„Н-евероя-тен смях“ е дело на артиста Ю Минджун, водеща фигура в движението "циничен реализъм", което започва през 90-те като отговор на репресивната политика на управляващата Комунистическа партия в Китай.

Интересното е, че всяка една от високите по 3 метра статуи всъщност изобразява... самия автор. Бронзовите Минджун умират от смях в лицето на цензурата и потисничеството, на цялата лудост и безумие на режима. Освен това забавляват изключително много жителите на града.

Друг любопитен факт е, че артистът и ванкувърското биенале са договорили статуите да останат там до 31 декември 2011 г. След това градът е поискал да ги купи, но Минджун поискал 5 милиона долара за тях, а фондът на биеналето не могъл да си ги позволи.

35193

За щастие, скулпторът намалява цената на 1,5 милиона долара и в последствие статуите са купени от фондация, която ги дарява на града. Така н-евероятни-ят смях във Ванкувър ще продължи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин