На палатка против безсъние - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На палатка против безсъние
Автор: Peika.bg
На палатка против безсъние

Начинът на живот, който водим в наши дни, има множество фактори, които ни пречат да спим добре.

Това, от своя страна, прави ставането сутрин изключително трудно и води до отпадналост през деня.

Ново проучване обаче показва, че такъв проблем може да бъде решен по дост лесен и приятен начин. Дори само е
дин уикенд на палатка сред природата може да се окаже достатъчен, за да рестартираме циркадния ритъм, който причинява безсънието.

Учени наблюдават навиците за сън на хора, които прекарват времето си предимно вкъщи, както и на такива, които ходят на къмпинг без изкуствена светлина през уикенда. Резултатите от изследването показват, че последните не само си лягат по-рано, но и че нивата им на мелатонин (хормонът, който предразполага хората към сън) се оптимизират

Учените стигат до заключението, че проблемът с безсънието се корени в дългото взиране в екрани (телевизор, компютър, телефон)Това означава, че отделянето на мелатонин настъпва по-късно, отколкото би трябвало. Така се разстройва естественият часовник на тялото. Само един уикенд без изкуствена светлина може да окаже благоприятно влияние на хората, страдащи от безсъние.

Изследването сравнява деветима души, които отиват на палатка през лятото в Северното полукълбо, с петима, които си остават вкъщи. Крайният резултат показва, че къмпингуващите заспиват 1,8 часа преди тези, които са по домовете си. Освен това се събуждат значително по-рано. Още по-голяма разлика е забелязана, когато изследователите пращат петима души на палатка за една седмица, по време на зимното слънцестоене. Така става ясно, че допълнителното време, прекарано навън, довежда до отделянето на мелатонин 2,6 часа по-рано в сравнение с времето преди самия експеримент.

Не бива да пропускаме обаче, че изследването е проведено сред малка група хора. Въпреки това обаче специалистите предполагат, че дори един уикенд, далеч от изкуствената светлина, може да подобри качеството на съня. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин