На пътешествие до Малта (снимки) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На пътешествие до Малта (снимки)
Автор: Александра Любова

Когато заговорим за Малта винаги в съзнанието ми изникват множество картини и интересни случки. Ароматът на хубаво кафе и лекият бриз носещ уханието на Средиземно море бяха с мен от кацането до края на екскурзията.

Малта се състои от 5 острова - 3, от които са обитаеми, а именно Малта, Гозо и Комино. Столицата - Валета, се намира на най-големия от тях, а именно Малта. Островът е с площ от 150 кв. км. и притежава забележителна история, която ни връща чак 3800 г. пр. Хр. Най-известният исторически период е през 16-ти век - на острова идват рицарите от Ордена на Св.Йоан  от Йерусалим. Следва конфликтът с Османската империя, после Малта попада в британски ръце. Държавата получава своята независимост като награда за храбростта на жителите, оцелели след тежките бомбандировки на Втората световна война. Всички тези исторически факти са се отразили на сегашния дух и харизма на мястото. Историята на града е пропита в малките тесни и криволичещи улички, във всеки камък и дори сякаш вятъра напомня за миналите събития.

Полетът до Малта е близо 2 часа, което прави дестинацията много достъпна дори за кратък престой от време. Друга предпоставка, която улеснява престоя е, че английският език е официален и незнанието на малтийски няма да затрудни нито вас, нито жителите.

Придвижването в Малта, както за любителите на разходките, така и за хора, които не обичат дългите преходи, най-добре и най-лесно става пеша. Забележителностите са близо една до друга и, ако използвате линията на автобуса, или се придвижвате с кола, това само ще ви забави. Уличките са тесни, малки и криволичещи, а движението е обратно на нашето и бихте спестили много нерви и усилия, ако се насладите на разходката пеша. Така ще усетите и духа на мястото. Лекият бриз носи аромата на море, а заведенията изобилстват от хубава храна и кафени напитки.

Всички най-големи забележителности на Валета се намират зад огромните и добре запазени стени в оградената част на града. Ще се почувствате съвсем малки пред Градската порта, а влизайки вътре ще имате възможността да се вгледате в хоризонта и да бъдете зашеметени от разкошната гледка. Зад огромните стени ще се натъкнете на Кралския площад, красивите градини - Барака, гледка към пристанището, Националния археологически музей, катедралата "Св. Йоан" (където са погребани много от рицарите на Малта), Двореца на великия магистър (бил резиденция на рицарите), Националния военен музей и това са нещата, за които се сещам веднага. Въпреки че размерите на Малта не са гигантски и поне на мен ми се стори на пръв поглед, че мога да обиколя всичко на един дъх, се оказа, че доста съм се излъгала и за да разгледам всичко изброено и да направя разходката си приятна ми отне няколко дни. Кафенета и ресторанти са разположени на такива места, че винаги гледката им е красива и емоционална. Така почивките между обиколките из града стават желани и всеки път различни.

За любителите на гмуркането пътуването до Малта би било сбъдната мечта. Районът е един от най-добрите в Средиземноморския регион. Наличието на множество пещери, рифове и потънали кораби, прави гмуркането едно истинско преживяване.

Нощният живот е бурен и наличието на толкова много заведения го прави идеален за този тип развлечения. Ако търсите някое по-спокойно място, на което наистина можете да си отдъхнете, то тогава се насочете към остров Гозо.

Ако говорим за пазаруване, то няма как да не споменем, че в Малта можете да се натъкнете на много местни и чужди стоки. Тя е известна с производството на различни продукти. Ето още един плюс на обиколката пеша - да разгледате и да си купите всякакви неща - от сувенири и подаръци, до нещо лично за вас, което със сигурност ще откриете сред големия избор.

Пътуването до Малта беше едно различно и страхотно преживяване, което никога няма да забравя. Там можете да създадете много спомени, да видите всякакви неща - гледки, забележителности... Можете да пазарувате, да се гмуркате, да се разхождате, да си починете, да излезете вечерта на забавления, да пиете разкошно кафе. Тук можете да се насладите на всякакви емоции. Вие изберете какви ще са вашите!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин