На ролкови кънки с двигател - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
На ролкови кънки с двигател
Автор: Peika.bg

Спомняте ли си всички онези баири и алеи с наклон по нанагорнище, когато сте си мечтали някой да е изобретил ролери с двигател, за да се изстреляте за секунди догоре? Като повечето вечни проблеми на човечеството обаче и за този отдавна е намерено решение – още през 1956 г. Антонио Пирело изобретява ролери с бензинов двигател, които вдигат над 60 км/ч.

Явно и на Антонио му е било писнало от стръмните алеи, където невинаги наклонът е в твоя полза. Неговото изобретение е 8-килограмов бензинов двигател, който се носи като раница на гърба. По тръбичка горивото стига от него до дясната ролкова кънка, която е движеща, докато лявата се използва за определяне на посоката. Друг кабел пък завършва с хватка, с която скейтърът регулира скоростта си. А максималната скорост, която турбо-ролерите достигат, е 64 км/ч, което е отлично постижение за градски условия. Всъщност това е над ограничението на скоростта за населено място.

Днес това изобретение е останало само в музейните експозиции – и по-точно в музея на ролковите кънки в Линкълн, САЩ (Roller Skating Museum). Освен за кънките с двигател, там ще научите и че първите ролери са се появили още около 1760 г., ще видите и как масовите предпочитания постоянно са варирали между ролерите и ролковите кънки и как са се променяли те през вековете.

И като повечето изобретения, които изискват физическо усилие, и тук постепенно започват да се появяват състезания – за бързо каране на кънки, за фигурно каране... А още през 1878 г. в Лондон се провежда първото състезание по хокей на ролкови кънки, като двата отбора от по петима души се опитват да вкарат топка (или понякога шайба). Този спорт съществува и до днес в две разновидности – на кънки и на ролери. Разпространен е предимно в Съединените щати, където отборите си провеждат местни турнири.

Полезна информация: Музеят се намира в град Линкълн, щата Небраска, САЩ. Входът е свободен. Най-близките летища са Общинско летище Линкълн (Lincoln Municipal Airport) и Епли Еърфийлдс (Eppley Airfields Airport – по-далеч е, но е по-вероятно да намерите евтин полет, има директни автобуси).

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин