Надиграване, обредни хлябове и още традиции на Гергьовден в ЕМО "Етър" - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Надиграване, обредни хлябове и още традиции на Гергьовден в ЕМО "Етър"
Надиграване, обредни хлябове и още традиции на Гергьовден в ЕМО "Етър"
Снимка: EМО "Етър"

С много музика, танци и живи традиции премина празникът Гергьовден в Етнографски музей на открито "Етър".

Отбелязването на празника започна още на 5-и май с Младежкото фолклорно надиграване „На Гергьовденското хоро”. 14 двойки показаха своите танцувални умения. Пъстри костюми, добро настроение и български хора - това видя публиката, която се събра на площада пред църквата в музея.

Мартин Иларионов и Мартина-Теодора Пенчева взеха първо място в Първа възрастова група. Втори са Йордан Шубраков и Наталия Христова , трети – Николай Гьочев и Цветелина Караджова. Във Втора възрастова група победител е двойката Адриян Ивовски и Станимира Алексиева. Втората позиция е за Илиян Нейков и Христиана Вангелова, а трета за Мирослав Пометков и Елица Пенчева.

56005

56011

Комисията, която оцени танца на двойките, присъди и една допълнителна награда – За най-автентичен костюм, на Никола Бошнаков и Стела Инджова. Христофор Петков и Мария Димитрова получиха наградата на публиката. Те също за първи път се явяват като двойка, но сами избират да е така. Двамата учат народни танци във ДФА „Габровче”. 

56003

56013

На 6 май – Гергьовден, от 10:00 часа бе празничната църковна служба в храм „Свето Богоявление”. След това гостите на ЕМО "Етър" можеха да наблюдават различни обичаи, свързани с Гергьовден – биене на масло в мандрата, украса на гергьовденски хлябове, представяне на млечни продукти в Център „Българка”, тематични ателиета за работа с деца.

56002

Гергьовденските хлябове са малко познати за хората днес. Те носят своята особена символика, за която разказва Боряна Христова, демонстратор в Етнографски музей на открито „Етър”. И днес в музея посетителите могат сами да оформят тестото, докато слушат разказа ѝ.

56004

56006

"Задължителното, което трябва да се сложи са символите на овцете, които са нечетен брой. Оградата не трябва да е затворена. Хлябът на Гергьовден е много богато украсен и се приготвя от най-бялото брашно. Сутрин, преди изгрев слънце, младата невеста ходи ходи да събира роса, с която се замесва хляба. Покрива се с най-бялата риза, за да е бяло млякото.

56000

Много хора не знаят, че има такива хлябове. Чували са за коледните, но за гергьовденските – не. Проявяват интерес, особено сами да замесят тестото. Фигурите, които се оформят от тесто и се поставят върху хляба, не представляват трудност за никого. Може дори да се направят само едни топчета, които да бъдат „нарочени” – за овце, за ограда и т.н." - разказва Боряна Христова.

56007

Как се приготвят масло и сирене пък показва Вейлада Мутафчиева в мандрата на Етнографски музей на открито „Етър”. Оказва се, че нещо толкова обикновено в миналото, днес вече е атракция за много хора. Деца с учудване разбират, че тези характерни за българската трапеза продукти не се приготвят в магазините.

56010

Вейлада Мутафчиева споделя с всеки как се „бие” масло. Технологията не е особено сложна, но се изисква познание, за да се стигне до качествен резултат. На нея все пак ѝ се налага да уточнява, че масло и мляко се получават като се дои животно – овца, крава, коза, биволица.

56012

„Издоеното мляко се оставя ден-два да прокисне. След това се налива в буталото и се бута поне час-два. Зависи от времето. Ако е топло, по-бързо става. На хората им е интересно, особено на по-младите. Някои са виждали такива уреди само за украса. Други едва сега разбират, че масло и сирене се приготвят от мляко, добито от животните. Срещат се дори деца, които не познават животните и наричат овцата пиле.” - разказва Вейлада Мутафчиева.

56008

Така преминаха празничните дни за Гергьовден. Посетителите на ЕМО "Етър" преоткриха българските занаяти, традиции и обичаи и отнесоха със себе си много добро настроение!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин