Нара Петрович: Хората стават част от нашето семейство в парк Истрия - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нара Петрович: Хората стават част от нашето семейство в парк Истрия
Автор: Стефан Стефанов
Нара Петрович: Хората стават част от нашето семейство в парк Истрия

Парк за устойчиво развитие Истрия" в словенска Истрия е място с мисия – неколцина отворени за света хора с визия влагат всичко от себе си, за да го направят място за иновации и сътрудничество, локация за изледване и обучение в устойчивото развитие, както и за създаване на един модел, който може да бъде използван и в чужбина.

Един от организаторите на проекта - Нара Петрович разказа подробности за идеята и реализацията, специално за Peika.bg, и започна с това, че „ние не сме избирали локацията, ние се влюбихме в нея.“ Регионът е отдалечен и в същото време централен – до общинската столица Копер се стига за 30 минути с кола, на 30 минути е от плажа, 45 минути от Триест и на 3 часа от Загреб и Венеция. Климатът е повлиян от Адриатическо море, а природните красоти, културното наследство и многобройните възможности за устойчиво развитие са необходимите предпоставки именно това място да бъде избрано за целта през 2013 г. Целите пред колектива от ентусиасти са наистина амбициозни.

33373

Към провинцията!

Демонстрационният хъб за технологии, продукти и услуги в парка момента се изгражда, като идеята е той да привлича активно посетители, студенти, институции и други за извършване на проучвания и подобрения на екологични продукти. Къщата, в която ще се помещава хъбът, е традиционна за района кирпичена постройка, която е измазана с вар отвън. За изолация на вътрешните стени също се използва традиционен материал - слама или по-точно силно компресирана в еко-панелите слама. Ракетна печка ще е поставена в основната стая за ефикасно отопление и централно отопление за останалата част от къщата. Всички мебели вътре ще са направени от дърво, прозорците ще са иновативни от термично обработен дървен материал с много добри изолационни свойства. Ще се използва колкото е възможно повече възобновяема енергия, а в градината ще се разчита на традиционни насаждения, както и на други, които виреят добре на съответния климат.

33367

Полетата на проучване в хъба ще са: справяне с боклука (използване на водорасли, червеи, тера прета, биологични тоалетни), органично градинарство и фермерство (възобновяеми агрикултури, възобновяем хумус), енергия (соларна, вятърна, геотермална) и възобновяемо ползване на водата (затворен цикъл, напоителни системи).

Европейска стратегия за местно развитие е провинцията да се популяризира, за да осигури работа за младите хора от университетите разказва Нара. “В Словения провинцията се обезлюдява и хората отиват в градовете, а образованите млади напускат страната. Искаме да обърнем модела и да покажем как група отдадени хора могат да създадат отличен хъб с добри условия за живот и работа на всяка граница на Словения. “

Екоселището Короне, в едно от изоставените села в региона, е друг от проектите на Нара и приятелите му в Парка. В момента там живеят петима от постоянните членове на колектива, въпреки че първата от предвидените сгради, още е в ремонт. „Когато тя стане готова през лятото, там ще има между 6 и 8 души от проекта и между 6 и 8 доброволци, които ще спят в къщата,“ разяснява Нара „Доброволците, които остават повече време, обикновено остават по няколко седмици или месеца.“ В същото време сградата, в която ще има образователен център, също се строи в момента.

33370

Здрава работа

Нара разказва, че първоначално в Парка са отишли хора с добра представа за развито и здравомислещо общество. Впоследствие енергията и визията им са привлекли много други. Предвид, че повечето от проектите в момента са във фаза развитие, помагащите трябва да свикнат с липсата на място, трудните условия за живот и пълната отдаденост, без която нищо не може да се случи. В момента в Короне кипи усилен труд и програмата там е сериозна: ставане между 7-8 ч., закуска между 8 и 8:30 ч., (а в горещото лято ставането е в 6 сутринта, за да се свърши възможно повече работа, докато е още хладно), след което в сутрешния кръг хората си разпределят работата за деня.

33365

Работата продължава от 9 до 13 ч. и после има обяд. След обяда се работи още няколко часа, след което хората от общността излизат на разходка в планината, прекарват времето си заедно или си почиват. Вечерята е към 19 часа, а след нея доброволците играят игри около огъня, свирят на музикални инструменти или споделят идеи.“

Понеделниците не се работи, защото имаме посетители и събития през уикендите,“ разказва Нара и допълва: „Ще видим какви хора ще се присъединят, когато условията за живот се подобрят."

33369

Местните хора от региона, първоначално мнителни, са видели огромните усилия и отдаденост на колектива и са станали по-приветливи. Част от проектите на Парка са насочени и към тях, защото целта е да се работи с местния бизнес и да се отворят еко работни места. Такива все още няма, но и проектът е на по-малко от година. Вероятно ще ни трябва още толкова, за да създадем първите истински еко работни места,“ казва Нара.

Става по-бързо без бързане

Нара и неговите приятели знаят, че няма нужда от бързане, само от постоянна и последователна работа в една истинска, здрава общност. В техния колектив решенията се взимат от всички на базата на социокрацията или т.нар. консенсус. „В момента решенията се взимат бързо, както в семейство или сред приятели,“ обяснява той, уточнявайки, че се очаква "семейството" да се увеличи значително от доброволци. За това си има причина: „Виждал съм млади хора да си тръгват оттук със сълзи в очите, защото са получили едно истинско, важно изживяване, без претенция или задни помисли,“ казва Нара. „Хората наистина стават част от нашето семейство тук. Това чувство не можеш да получиш в някой хостел.“

33371

Мисля, че за един млад човек, най-хубавото е, след като завърши гимназия или университет, да пътува и да работи различни неща в жизнени общности“ завършва той.

Освен това в Парк за устойчиво развитие Истрия все още не е имало български доброволци, така че вие можете да сте първите.

Разберете повече за проекта тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин