Национален парк Гунунг Мулу – из пещерите на Борнео - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Национален парк Гунунг Мулу – из пещерите на Борнео
Автор: Peika.bg
Национален парк Гунунг Мулу – из пещерите на Борнео
Снимка: wikipedia.org

Едно изключително интересно място е национален парк „Гунунг Мулу”, известен с огромните си пещери.

Той е осеян с едни от най-широките тунели и най-изумителните пещери на Земята.

Някои от пещерите са възникнали като незабележими пукнатини в повърхността на скалите, покрити с храсти и клони. Обикновено на по-голяма надморска височина, това са по-стари, сравнително сухи пещери, скрити в сърцето на планините на Мулу. Други, на по-малка височина, са като гигантски отводнителни шахти – огромни дупки в основната скала, които канализират дъждовете в подземни реки. 

Национален парк „Гунунг Мулу” е най-големият в щата Саравак, Източна Малайзия. Щатът, разположен в северната част на остров Борнео, е покрит с девствени тропически гори и плантации. Те са естествената растителност на Малайзия и нейна гордост. Сред многообразието от видове можете да срещнете палми, бамбук, тиково дърво, орхидеи и всякакви увивни растения. Именно сред такава природа е разположен и Национален парк Гунунг Мулу, който е посещаван не толкова заради буйната си растителност, колкото заради скритите в него пещери.

Пещерите в Гунунг Мулу са наистина нещо изключително. Дори онези от Вас, които не си падат по пещерното дело ще бъдат очаровани. Само допреди две десетилетия Еленовата пещера в Гунунг Мулу се е считала за най-голямата в света, а Саравак за най-голямата и зрелищна пещерна система. Тя има два огромни входа в двата края на планината, които впечатляват всеки посетител с размерите си. Най-интересни за посещение са Еленовата и Дългата пещера, Бистрата вода и Ветровитата.

Националният парк заема площ от 52 864 хка, обхващайки 17 зони с растителност. Сред над 3500 васкуларни растения се отличава богатството на пламовата флора. Установени са 109 вида палми от 20 различни класа. Връх в посещението на парка са пещерите. Те представляват най-обстойно изследваните карстови образувания.

Можете да посетите Национален парк Гунунг Мулу и неговите загадъчни пещери по всяко време на годината, но имайте предвид че в Малайзия дъждовете са нещо естествено. За най-сухи се считат юни и август, но дори и тогава е добре да си носите дъждобран и чадър. Хубавото е, че дъждовете са топли и понякога е дори приятно да се разхладите през летните жеги.

За изследователите, които обичат да се спускат във влажния, горещ мрак, Борнео е Страната на чудесата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин