Националните паркове на България - красива и необятна природа - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Националните паркове на България - красива и необятна природа
Автор: Елена Исаева

В нашата прекрасна Родина има няколко национални парка, които са защитени зони и включват в себе си различни защитени местности, забележителности и резервати. Те се обявяват със закон, чрез който са защитени от замърсяване и от редица въздействия от хората, изключителна държавна собственост, където посетителите спазват определени правила.

 

Съгласно Закона за защитените територии в България, в националните паркове са забранени изсичането на гори, ловуване, развъждане на дивеч, производствени дейности, строителство, изключение правят само строителство на туристически хижи и заслони или ремонтни дейности на вече съществуващите сгради. Забранено е също събирането на редки и ендемитни видове, позволява се единствено за научни цеи, внасяне на нови животински видове, нарушаване целостта на скалните образувния, събиране на вкаменелости и минерали.

Националните паркове на България - красива и необятна природа
Снимка: Елена Исаева

Националните паркове в България са 3 – Рила, Пирин и Централен Балкан.

Национален парк Рила е най – големият сред тях и един от най – големите в Европа, намира се в Югозападна България, обявен е за такъв на 24 февруари 1992 г. Разпростира се на площ над 81 000 хектара в най – високите и централните части на планината, на височина от 800 до 2925 метра, където е най – високата точка на планината. Създаден е с цел да се запази и поддържа биолоичното разнообразие, да се защитава дивата природа, както и да се предоставя възможност да се изучават научно животинските и растителните видове на територията му. Една от най – големите и най – пълноводни реки на Балканския полуостров –Марица,  води началото си от тук.

Националните паркове на България - красива и необятна природа
Снимка: Елена Исаева

На територията на парка се намират 4 резервата – Парангалица, Ибър, Скакавица и Централен Рилски резерват, които са включени в световната мрежа на биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера“.

Национален парк Пирин също се намира в Югозападна България. Създаден е през 1962 г., като първоначално е наричан Национален парк Вихрен. На неговата територия се намира и един от най – старите резервати в България -  „Баюви дупки – Джинджирица“, който през 1934 г. е обявен за защитена територия, с идеята да бъдат запазени естествените реликтни гори от бяла и черна мура, голямото разнообразие от растителни и животински видове, като през 1977 г. е обявен за биосферен резерват по програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО. По – късно през 1994 г. в тази програма е обявен и другият резерват в парка – Юлен.

Националните паркове на България - красива и необятна природа
Снимка: Елена Исаева

 

Националният парк Пирин е богат на ендемични, редки и застрашени растения, поради което е включен през 1983 г. и в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. На територията на парка има около 120 естествени езера, повечето с ледников произход, над 180 вида лечебни растения, както и около 1315 вида висши растения, които представляват около 1/3 от българската флора.

Третият национален парк Централен Балкан се намира в Средна Стара планина, създаден през 1991 г. Наморската му височина е от 500 до 2376 м., където е най – високата точка в Стара планина – връх Ботев. Разположен е по билото на планината, като опазва богатство от горски масиви, както и уникални животински и растителни видове. На неговата територия са обявени 9 резервата – Пеещи скали, Северен Джендем, Царичина, Боатин, Козя стена, Стенето, Соколна, Джендема и Стара река.

Националните паркове на България - красива и необятна природа
Снимка: Елена Исаева

От 2009 г., Паркът е единственият в страната отличен с престижната международна награда – Европейска диплома за защитени територии.

Националните паркове на България - красива и необятна природа
Снимка: Елена Исаева

Националните паркове са богатство за страната. Освен знанията и възможностите,  които ни предоставят да наблюдаваме, изучаваме и пазим невероятния биосвят на териториите им, те дават и възможност на хората за една алтернативна почивка и релакс на тихо, сред уникалността на природата, далеч от шумния и забързан градски живот.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин