Националните паркове на САЩ могат да бъдат посещавани свободно за два дни през август, включително днес - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Националните паркове на САЩ могат да бъдат посещавани свободно за два дни през август, включително днес
Автор: Peika.bg
Националните паркове на САЩ могат да бъдат посещавани свободно за два дни през август, включително днес

Въпреки че защитените земи в САЩ са отворени за всички, те не са непременно с безплатен достъп за всички – с изключение на няколко пъти годишно, включително днес, когато Националната служба за паркове обяви вход свободен за всеки обект в страната.

Има 423 обекта за обслужване на национални паркове в САЩ, с представителство във всяка държава и територия, както и в окръг Колумбия. Около една трета от тези меставземат входна таксаот $5 до $35–макар че днес, 4 август, е един от шестте дни за свободен вход, обявени от NPS за 2021 г.

Всеки от дните без такса отбелязва важно събитие. Днес е едногодишната годишнина от Великия американски закон за открито. Останалите свободни дни за вход в националните паркове на САЩ са 25 август (рожденият ден на NPS), 25 септември (Национален ден на публичните земи) и 11 ноември (Ден на ветераните). Предишните дни без вход в 2021 г. включваха 18 януари (Ден на Мартин Лутър Кинг, младши) и 17 април (първият ден от седмицата на националните паркове).

Разбира се, някои хора отговарят на условията за безплатен достъп целогодишно. Активните военни не са длъжни да плащат, а през ноември миналата година ветерани и семейства със златни звезди получиха пропуск за цял живот до всички федерални земи, управлявани от Министерството на вътрешните работи. Някои по-млади хора също влизат безплатно: като част от програмата Every Kid Outdoors.

Тази година американците се нуждаеха от малко насърчение да посещават националните паркове. Земите, контролирани от NPS, са отбелязали увеличение на посетителите, особено сред първоначалните, тъй като уморените от пандемия туристи, разходки и екскурзиони удрят популярни паркове. Йелоустоун посрещна с 40% повече посетители през април тази година в сравнение със същия период на 2019 г., докато Гранд Тетон отчита 48% повече, а Националният парк Глейшър отбелязва увеличение с 50%.

Бумът в цифрите е неустойчив. Наистина стана донякъде криза, когато Конгресът влезе на 28 юли, за да обсъди потенциални решения за ограничаване на пренаселеността, тъй като NPS продължава да докладва за екологични и инфраструктурни проблеми като ерозия на пътеките, боклук и вандализъм, дълги опашки и задръствания в САЩ национални паркове.

Докато реални решения все още не са внедрени или дори договорени, някои паркове, включително Йосемити и Национален парк Роки маунтинс, се опитват да изпреварят проблема, като въведат времево влизане за по-добро управление на тълпите, докато други добавиха повече автобуси, за да облекчат трафика конфитюри. NPS също така насърчава хората да опитат някои по-малко посещавани алтернативи тази година, за да свалят топлината от най-популярните национални паркове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин