Националните паркове в САЩ са с вход свободен на 25-и август - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Националните паркове в САЩ са с вход свободен на 25-и август
Автор: Peika.bg
Националните паркове в САЩ са с вход свободен на 25-и август

Службата за националните парковев САЩ обявиха вход свободен за всеки обект в страната в чест на 105-ия си рожден ден на 25-и август. Специалният ден е един от малкото дни в годината, когато те са със свободен достъп.

Има 423 сайта, от които можете да си купите билети за национални паркове в САЩ и които представителство във всеки щат. Около една трета от тези сайтове ще ви таксуват между 5 и 35 долара – макар че следващата сряда, 25 август, е един от 6-те дни с вход свободен за тази година.

На тази дата Службата за националните паркове в САЩ празнува 105-ия си рожден ден. Останалите дни със свободен достъп до националните паркове на САЩ до края на годината са 25 септември (Национален ден на публичните земи) и 11 ноември (Ден на ветераните).

Разбира се, някои хора са с безплатен достъп до националните паркове целогодишно. Активните военни не са длъжни да плащат, а през ноември миналата година ветерани и семейства със златни звезди получиха доживотен пропуск до всички федерални земи, управлявани от Министерството на вътрешните работи. Някои по-млади хора също влизат безплатно: като част от програмата Every Kid Outdoors.

Тази година американците се нуждаеха от малко насърчаване, за да посещават националните паркове. Земите, контролирани от Службата за националните паркове в САЩ, са отбелязали увеличение на посетителите, особено сред първоначалните, тъй като много хора се насочват към популярните паркове. Йелоустоун посрещна с 40% повече посетители през април тази година в сравнение със същия период на 2019 г., докато Гранд Тетон отчита 48% повече, а Националният парк Глейшър отбелязва увеличение с 50%.

Бумът в цифрите обаче е неустойчив. На 28 юли Конгресът обсъди потенциални решения за ограничаване на пренаселеността, тъй като Службата за националните паркове в САЩ продължава да докладва за екологични и инфраструктурни проблеми като ерозия на пътеките, боклук и вандализъм, дълги опашки и задръствания в САЩ национални паркове.

Докато реални решения все още не са взети или дори договорени, някои паркове, сред които Йосемити и Роки маунтинс, се опитват да изпреварят проблема, като въведат времево влизане за по-добро управление на тълпите, докато други добавиха повече автобуси, за да облекчат трафика. Службата за националните парковев САЩ също така насърчава хората да опитат някои по-малко посещавани алтернативи тази година, за да не се струпват в най-популярните национални паркове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин