Наумбург: Истории от тайнствената катедрала и малко вино - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Наумбург: Истории от тайнствената катедрала и малко вино
Автор: Мария Ангелова
Наумбург: Истории от тайнствената катедрала и малко вино

За всички тези, които намират маршрути от типа "катедрала – винарна" за съвсем в реда на нещата.

Катедралата "Свети свети Петър и Павел" в Наумбург е място, което да си отбележите с червено, ако сте почитатели на средновековни постройки, мистериозните майстори-строители и... хубаво вино. Спокойно, не ви пращаме на причастие в катедралата, а в близката винарна. Но затова след малко.

История в няколко реда

Всичко започнало, когато на местния епископ му писнало да живее в Цайц и решил да си премести работното място в Наумбург. Това станало през 1028 г., но построяването на новата катедрала отнело известно време. Около 300 години, ако трябва да сме точни. Епископът изглежда не е бил наясно със сроковете на средновековното строителство.

Най-старата запазена част от катедралата е романското разпятие от 1160 г., което днес се намира в криптата.

Наумбург: Истории от тайнствената катедрала и малко вино

Тайнственият Наумбургски майстор

Един от най-известните германски архитекти и скулптори от Средновековието и до днес е познат просто като Наумбургския майстор, а името му е отдавна и вероятно завинаги забравено. Заслужава аплодисменти заради релефа Страстите Христови на иконостаса на катедралата, както и за 12-те дървени скулптури, които изобразяват основателите на храма в по-голям от човешки ръст. Фигурите са толкова реалистични, че посетителите се задържат наистина дълго пред тях – вероятно в очакване основателите да им проговорят.

Съкровища и градини

Влезте в съкровищницата на катедралата – една от най-големите в страната, пазещи романски реликви (олтарни украшения, картини, статуи, ръкописи и други). След това подишайте чист въздух в градината. Тя си има езерце и бастион, което никак не е малко като за катедрална градина. Отново си припомнете за Наумбургския майстор, защото тук, в отделен кът, са засадени растенията, които той е използвал за мотивите на украсата, която е изработвал. Ако сте с деца, можете директно да ги заведете в детския кът, където има демонстрации на средновековни занаяти.

Виното!

Наумбург: Истории от тайнствената катедрала и малко вино

Всеки трениран пътешественик знае, че изкуството и историята най-добре слягат на по чаша вино. На 3 км от центъра на градчето Наумбург и катедралата можете да направите това във винарната Naumburger Wein. Освен скромни дегустации, тук се организират пищни сватби и други хубавини. Което ще ви изглежда като най-логичното нещо веднага щом видите чудесния ресторант с усещане за изби за отлежаване.

Полезна информация: Наумбургската катедрала е отворена от 9 до 18 часа през лятото (освен в неделя – 12-18 часа); и от 10 до 16 часа през зимата (в неделя от 12 до 16 часа). Намира се в самия център на град Наумбург (на 40 км от Хале, на 70 от Лайпциг, на 160 от Дрезден). Редовно в катедралата се провеждат концерти.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин