Най-баналните клишета за Холандия (и истините за тях) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-баналните клишета за Холандия (и истините за тях)
Автор: Мария Ангелова

Лалета, лалета, лалета... Дървени налъми потропват, пити сирене се търкалят по улиците. А над всичко това да се върти една вятърна мелница, докато покрай сиренето профучава колоездач. Щрак! Готови сме с клишираната снимка на Холандия (оставяме настрана леките наркотици и червените фенери за някой друг материал, въпреки че те си заслужават отделна категория). Колкото и да са ви банални обаче, символите на страната ще ви се натрапват отвсякъде – ще надничат от витрините, ще се показват от оградите, ще висят на фасадите – с други думи, продължете да четете, за да научите къде наистина се търкаля сирене по улиците и кои са най-големите вятърни мелници в света. Както и каква е вероятността да ви блъсне колело в Холандия.

Лалета

Холандия и лалетата са неразделни като България и розите. Че даже и по-неразделни. Въпреки че не трябва да очаквате всеки град, селце и паланка, в които попаднете, да са заринати в лалета, тези цветя са безспорно доминиращи пейзажа – обаче само напролет.

Лалетата са пренесени в страната от Иран и Турция преди няколко века и незабавно стават любими на холандците. За да се насладите на възможно най-много, трябва да излезете от градовете и да откриете цветните полета, които са като шарени кръпки между шосетата.

Мелници

Вятърните и водни мелници, противно на очакванията ви, освен за мелене, са използвани преди всичко в борбата на холандците с водата (голяма част от територията на страната се намира под морското равнище с всичките му произтичащи от това рискове). С помощта на мелниците се е изпомпвала водата от стотици езера и блата и са се печелили ценни квадратни метри суша.

Най-известни са 19-те мелници в Киндердейк (Kinderdijk) (те са и част от световното наследство на ЮНЕСКО). Не по-малко важни са петте най-големи вятърни мелници в света – в Схидам (Schiedam), някои от които са над 40 м високи. И последни, но не и по значение, са мелниците в Заансе Сханс (Zaanse Schans), които преди около 250 години формират нещо като първата индустриална зона в света, където са се произвеждали боя, рафтове, горчица, олио и хартия.

Като се има предвид, че в Холандия има над 1000 мелници (на територия три пъти по-малка от България), ще е направо изкуство да не се блъснете в някоя. Въпреки това отделете време да видите поне един от трите ансамбъла исторически мелници.

Сиренето и градът

Или по-точно градовете, защото Холандия си има цели три саламурени столици – Едам, Алкмаар и Гауда (на холандски се произнася по-близо до Хауда). Туристите отиват в тези градове горе-долу само да се уверят с очите си, че са пълни с магазини за сирене и да проверят дали пък случайно не се търкалят пити кашкавал по улиците. И много от тях остават шокирани, че наистина се търкалят. Но само на определени места - пазарите на сирене, където търговци и купувачи правят бизнес, както са го правели през последните 600 години. Такъв пазар, както и музей на сиренето има в град Алкмаар.

Синият порцелан от Делфт

Да, това са всички онези сини порцеланови дрънкулки, които виждате в магазините за сувенири – мини-налъми, вазички, магнити за хладилник, вятърни мелници и прочие безполезни прахосъбиращи джунджурии. Идеята им е да запознаят чужденците със синия порцелан от Делфт. Между 1600 и 1800 г. този порцелан е бил много популярен като средство за фукане между богатите холандски фамилии, които са се надпреварвали да го излагат на възможно най-очеизвадни места.

В най-силните години на порцелана в град Делфт е имало цели 33 фабрики, които го произвеждали. От всички тях днес е останала само „Royal Delft”. В нея и досега рисуват с делфтско синьо само на ръка. Към нея, разбира се, ще откриете и прилежащ музей. Входът е 8 евро, а работното време е от 9 до 17 часа.

На колело

Може и да ви се струва, че холандците са се родили на велосипедите си, но ако се замислите, това е може би най-подходящата страна за колоездачи – равна и плоска като тепсия. В Холандия броят на велосипедистите не намалява при силен вятър, дъжд и ниски температури (най-малкото защото времето е такова през по-голямата част от годината). Да ви откраднат колелото се смята почти за нормално и ако живеете там, ще ви се случи от 5 до 50 пъти в живота.

И като си вървите в комплект с колелото ежедневно, нормално е и да се вдъхновите за малко творчество. По велосипедите на холандците ще видите всякакви украшения, панделки, кошнички, цветенца, венчета, звънчета и тем подобни финтифлюшки, които се ветреят в движение или просто си стоят и хубавеят. Понякога в излишни количества.

Свиквайте със светофарите за колоездачи и се оглеждайте, когато пресичате велоалеите, защото вероятността да ви блъсне велосипедист е доста по-голяма от тази да ви блъсне кола.

Ако се интересувате от веломаршрути, попитайте в местните туристически офиси.

Дървени обуща

Много хора си мислят, че холандците все още носят дървени обуща (klompen на холандски). Това обаче не е съвсем така. Всъщност никак не е така. Единствените хора, които все още носят такива налъми, са селските работници. А, да, и някои по-смели туристи го смятат за оригинално. Макар и не обути на крака, дървени обувки ще видите на много места в Холандия. Тъй като са се превърнали в символ на страната, днес те ви заобикалят като саксии, пощенски кутии, пепелници и всякакви подобни.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още (не)обикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин