Най-чудноватите надуваеми скулптури - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-чудноватите надуваеми скулптури
Автор: Мира Янева

Шест чудновати, огромни надуваеми скулптури се появиха в Хонконг за изложбата „Надуваемо“ (Inflation). От надуваема хлебарка до надуваем Стоунхендж и прасенце, от което ще ви преследват кошмари дни наред – модерното изкуство се чувства чудесно на фона на бизнес мегаполиса.

Падане в света на светското“ - това е любопитната фигура, чийто автор е корейският модернист Там Уай Пингон. Главата на хлебарката изглежда зарита в земята, а до нея полузаровен човек рита с крака във въздуха. Според автора буболечката е символ на страховете в града, а човешката фигура – на нашите желания.

Когато сложите тези две фигури една до друга, изглеждат направо абсурдно, особено на фона на пристанището Виктория отзад. Всъщност това е доста трагична сцена,“ споделя скулпторът.

Аквариумът за рибки също е част от композицията. „Използвах перспективата на аквариума – с надолу главата, за да покажа как тези две фигури доминират в нашия живот,“ споделя още Там Уай Пнгон.

Изложбата включва още надуваемо прасенце („Къщата на съкровищата" от китайския скулптор Као Фей), композиция с чадъри („С вятъра 2002/2009" на китаеца Лю Якун), черен цвят на лотос („Празнотата е форма; формата е празнота“ от китаеца Чой Йон Хуа), огромна нееднозначна кафява купчина („Сложна купчина“ на американеца Пол Маккарти) и надуваем вариант на Стоунхендж в реални размери, върху който може да поскача всеки посетител („Светотатство“ на британеца Джереми Делър).

Изложбата „Надуваемо“ (Inflation) ще продължи от 25 април до 9 юни 2013 г. в Хонконг


Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още (не)обикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин