Най-дългата пейка във Великобритания - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-дългата пейка във Великобритания
Автор: Мария Ангелова

Малкото британско градче Литълхемптън в графство Западен Съсекс е на пръв поглед скромно и едно такова – нищо и никакво. Това обаче е само на пръв поглед, защото по продължение на крайбрежната му алея и с гледка към отличен плаж със син флаг се простира най-дългата пейка във Великобритания.

Пейката е официално открита през 2010 г. и на нея 300 души едновременно могат да се любуват на плажа и морските вълни. Пейката се вие и извива по очертанията на брега, заобикаля улични лампи, прави лупинги, потъва под земята и пак изниква на повърхността...

Освен като най-дълга във Великобритания, амбициозната пейка иска да влезе и в Рекордите на Гинес като най-дългата в света. За финансиране на този проект всяка една дъсчица от пейката беше обявена „за продан“ - срещу даряване на сума всеки можеше да получи метална плочка с гравирано неговото име или друго съобщение. Има дори гравирано предложение за брак! Към днешна дата обаче всички 9000 цветни дъсчици са разпродадени. А пейката още не е официално вписана в рекордите.

Полезна информация: Литълхемптън се намира на около 70 км южно от Лондон. От гара Лондон Виктория на често потеглят влакове за южното крайбрежие. Чудесна идея за еднодневна разходка от британската столица.

 

Тази статия ви хареса? Харесайте и страницата на Peika.bg във фейсбук! 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин