Най-добрите дестинации за кафе по света (част 3) - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-добрите дестинации за кафе по света (част 3)
Автор: Peika.bg
Най-добрите дестинации за кафе по света (част 3)
Снимка: pixabay

Кафето е направило доста дълго пътуване от родината си в Етиопия, за да се превърне в глобален основен и социален обичай. Живеем в златна ера на кафето с екологични земеделски практики и специалитети за печене, проникващи в движението, помагайки да пълним почти два милиарда чаши на ден по целия свят.

Но въпреки своята повсеместност и артистичността в световен мащаб, посветена на изработването на тази перфектна чаша, за да получите най-чистия вкус на зърната - в най-прясната, току-що изпечена форма - ще трябва да отидете директно до източника. Преди да тръгнете на път (с чаша в ръка), се насладете на нашите предложения за някои от най-завладяващите райони за кафе на планетата.

Швеция

Това е малко известен факт, но Швеция всъщност пие повече кафе, отколкото на практика всяка друга страна на планетата - само лудите по кофеина финландци пият повече. Пиенето на кафе е национално занимание в Швеция, а кафе-паузите на практика са задължителна част от деня на всеки; шведите дори имат своя собствена дума за това - fika, което грубо се превежда като уютен момент, споделен с приятели, в идеалния случай на чаша кафе и нещо сладко, като канела.

В края на 18-ти и началото на 19-ти век кафето се превръща в предпочитана напитка за аристократичния елит, а kaffeehus (кафенета) и konditori (сладкарници) стават обичайна гледка по улиците на Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо. Сега страната може да се похвали с някои от най-добрите кафенета в Скандинавия, в които авангардни техники за варене са съчетани с оголеното, без усилие, изключително завидно усещане за стил Сканди. Тук кафето не е просто напитка: то е израз на себе си.

Как да поискате кафе на местния език: Kan jag få en kopp kaffe?

Нова Зеландия

Не може да се отрече: малката Нова Зеландия, седнала в прекрасна изолация на дъното на южната част на Тихия океан, е оказала непропорционално влияние върху съвременната глобална култура на кафето. През 19-ти век страната е била колонизирана от британци, които пият чай, а кафето дълго време е било място за средиземноморските имигранти. През 80-те години на миналия век са засадени семената на предстоящата революция: по това време е измислен терминът „flat white“, отнасящ се до еспресо, сервирано в малка чаша и покрито с мляко, което леко се загрява до копринено гладка консистенция.

До началото на 90-те години някои от архитектите на този нов сорт кафе добавят към своите операции печива и започват да снабдяват своите конкуренти със семена. Те започнаха да предлагат обучение на тъмните изкуства на своите клиенти, учейки ги как да извличат перфектното еспресо и да „разтягат“ млякото до безупречна плоско-бяла консистенция. Към средата на 90-те години в почти всички краища на страната има качествени кафенета.

Как да поискате кафе на местния език: I’ll have a flat white, thanks mate

Коста Рика

Да говорим за кафе в Коста Рика означава да възпяваме хореадора. Състоящ се от болсита („малка торбичка“, подобна на чорап), която често се държи отворена и изправена от дървена стойка, хореадорът позволява на налятата гореща вода да се филтрира през утайката от кафе в съд. Той е предшественикът на практиките за изливане на кафе, които сега са толкова скъпи и на мода, където и да са налице качествени баристи.

Хореадорът обаче се използва дълго време в Коста Рика - със сигурност от 1830-те години, когато законите изискват от семействата да засаждат поне два храста с кафе на своята земя и кафето става износ номер едно в страната. (Оттогава е надминато от други продукти.) В резултат на това кафето е дълбоко вградена, изключително популярна част от културата.

Как да поискате кафе на местния език: Un cafécito, por favor

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин