Най-добрите ски курорти във Франция за 2022/2023 г. - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-добрите ски курорти във Франция за 2022/2023 г.
Автор: Peika.bg
Най-добрите ски курорти във Франция за 2022/2023 г.
Снимка: Unsplash

Обратното броене до началото на ски сезон 2022/2023 официално започна. Ако все още се чудите кой ски курорт в Европа да посетите тази зима, сложете Франция на първите позиции в списъка си.

Френските ски курорти безспорно са едни от най-добрите в света. Планинските френски селца са очарователни, а между спусканията можете да се наслаждавате на вкусна френска храна в многобройните ресторанти по пистите. Тъй като френският курорт Куршевел ще бъде домакин на Световното първенство по ски алпийски дисциплини през февруари 2023 година, има доста нови хотели и ресторанти в областта.

Ето кои са най-добрите френски ски курорти, които си струва да посетите тази зима:

Вал д`Изер

Вал д`Изер има всички характеристики на перфектния курорт: добри писти, места за настаняване, които обхващат всичко - от прости места, осигуряващи възможност за самостоятелно приготвяне на храна до луксозни хотели, оживен нощен живот и много сняг. Ски сезонът е от края на ноември до началото на май, но имайте предвид, че този курорт не е особено подходящ за начинаещи. Опитните скиори обаче ще се чувстват като в рая, с многобройните черни писти.

L'Edelweiss е ресторант, до който можете да стигнете само със ските, но предлага невероятни френски ястия, включително домашно приготвен гъши дроб, които ще ви очароват. В самият курорт пък можете да посетите ресторант със звезда Мишлен- L'Atelier d'Edmond.

Ла Клюза

Ла Клюза се намира само на час път от Женева и се смята за една от най-добре пазените тайни на Франция. Тъй като курортът не е особено популярен, там е доста по-спокойно и цените са много достъпни. През последните години местната знаменитост и бог на фрийрайда Кандид Тове помогна на Ла Клюза да добие популярност, но все пак курортът дава възможност за зимна почивка на не особено висока цена.

Ла Клюза не е сред най-високите курорти във Франция, но ако искате да се радвате на хубав сняг, добре е да се насочите към  курортите със средна височина, какъвто е и Ла Клюза. Разполага с около 150 км писти, а снегът е най-добър в средата на сезона.

Куршевел

Както вече споменахме, Куршевел ще бъде домакин на Световното първенство по ски алпийски дисциплини тази зима. Имайте предвид, че този курорт не е за всеки. Там е напълно обичайно да видиш скиор, облечен със ски костюм на Chanel или да дадеш 70 евро за чийзбургер.

Предимствата на този луксозен курорт са невероятните писти, както и модерната лифтова система. Повечето склонове са обърнати на север, което прави условията за каране на ски перфектни. Има писти както за напреднали скиори и сноубордисти, така и за начинаещи. Ако в компанията има хора, които не карат ски, не се притеснявайте, има достатъчно занимания и за тях. Спа центровете са невероятни, а в центъра на курорта има различни бутици и магазини.

Межев

Калдъръменият курорт Межев, в който няма автомобили, е един от най-романтичните ски курорти във Франция. Средновековната естетика на курорта противоречи на по-модерната му история. В разцвета си, Межев е място за богати парижани. Днес повечето посетители са французи и това място е перфектно за средно напреднали скиори, които обичат да се спускат между борчета и да се наслаждават на красивата природа.

Освен с невероятни писти, курортът разполага и с джаз клубове и изискани заведения за хранене, а за тези, които не искат да свалят ски обувките, има и невероятни партита на пистите.

Шамони

Шамони безспорно е столицата на зимните спортове в Европа. Карането на ски там е на практика религия и макар че бихте могли да отидете, за да обикаляте по сините и червените писти, черните писти и фрийрайдът са истинският чар на този курорт. Шамони се гордее с зашеметяваща природа и едни от най-добрите условия за каране в света, но има един недостатък- лифтовете не сас особено добри и може да се наложи да свалите ските и да се качвате на автобуси, за да стигнете от една точка до друга.

Лес Аркс

Този курорт привлича туристи от цял свят. Разполага с около 200 метра писти и изключително бърз лифт. Зимният курорт е заобиколен от борова гора и впечатлява посетителите със своята интересна архитектура в савойски стил. В Лес Аркс има предимно 4-звездни хотели, които разполагат с подземни паркинги. В курорта хората не се придвижват с автомобили, което прави мястото още по-уютно и приятно.

Сер Шевалие

Сгушен в южните части на Френските Алпи, Сер Шевалие е серия от свързани селца. Това място не е особено популярно и чужденците там са рядкост.

Ако посетите Сер Шевалие, ще видите едни от най-величествените пейзажи в Алпите. Курортът разполага с различни писти, така че всеки може да кара ски там. Модерната лифтовата система свързва четирите основни ски центъра: Бриансон, Chantemerie, Вилньов и Montier les Bains.

Мерибел

Мерибел се намира в сърцето на най-голямата ски зона в света, с 600 километра осеяни от слънцето писти, простиращи се от високите върхове на Вал Торенс до рая на сибаритите Куршевел. Мерибел е доста по-непретенциозен курорт и е много популярен сред семействата с деца. Като цяло хората отиват там с идеята да карат ски, а не да се показват. След спусканията през деня, посетителите на Мерибел се отправят към центъра на курорта, където има места за хапване, пийване и танци.

Вал Торенс

„Като да живееш в Дивия запад“ е начинът, по който френската олимпийска шампионка по ски Кристин Гойшел описва Вал Торенс, когато за първи път е отворен за посетители през 70-те години. Най-високият курорт в Европа измина дълъг път оттогава и сега може да се похвали с редица ресторанти със звезди Мишлен, свежи хотели и едни от най-добрите писти в целите Френски Алпи. Нощният живот също е много добре развит, така че има за всеки по неща във Вал Торенс!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин