Най-емблематичните улици в света (1 част) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-емблематичните улици в света (1 част)
Автор: Александра Любова
Най-емблематичните улици в света (1 част)

От облицованото с дървета величие на Шанз-Елизе до чара на бръмчащата улица Бурбон, тези емблематични улици отразяват накратко културата на своите градове. 

Въпреки че в повечето градове има хиляди улици, някои от тях винаги са по-познати от другите.

1. Улица Бурбон, Ню Орлиънс, САЩ

Най-емблематичните улици в света (1 част)

Интензивна и хаотична повреме на Марди Гра, оживена и шумна през всяка друга нощ от седмицата, улица Бурбон в сърцето на френския квартал на Ню Орлиънс е столицата на партитата там. Това беше първата част на града, която беше отнесена от урагана "Катрина" и първото място, на което посетителите се отправят в търсене на музика, храна и забавление.

Улицата датира от 1718 г. и е кръстена на френско кралско семейство, а не на уискито. Продължава от улица "Канал" до  "Еспланада авеню" и е дом на някои от най-историческите сгради на Ню Орлиън. В наши дни има много домашни барове и ресторанти. Отварят капаците и вратите си всяка вечер, за да привлекат преминаващи минувачи с ярки светлини, невероятни ленти и нонстоп парти атмосфера.

2. Шанз-Елизе, Париж, Франция

Най-емблематичните улици в света (1 част)

Начертавайки идеално права линия от Лувъра до Триумфалната арка, Шанз-Елизе е най-известният, а някои биха казали и най-красивия булевард в света. Обградена от дървета и дом на безброй кафенета, луксозни магазини и театри, тя играе централна роля в парижкия живот от 1670г.

Преминавайки през Жардин дьо Шан-Елизе, с различните му музеи и паметници, включително Големия дворец и Пети Пала, този булевард е свидетел на най-историческите моменти в историята на града. Днес той е домакин на военния парад на Деня на Бастилията и последната миля от Тур дьо Франс. В първата неделя на всеки месец автомобилите са забранени, а Шанз-Елизе е запазен само за пешеходци и велосипедисти.

3. Гинза, Токио, Япония

Най-емблематичните улици в света (1 част)

Унищожен от пожар през 1872 г. и бомбардиран по време на Втората световна война, кварталът Гинза започва бързо да се съвзема след това. Днес е гора от ослепителни неонови, футуристични магазини за мода и традиционни неща от Япония. Той също е дом на градския театрален квартал Кабуки.

Улицата Чуо е основен притегателен център на Гинза. Намира се над гара Гинза, където ще намерите известния прелез, където приливът и потока на безброй пешеходци създават поразително зрелище. Всяка събота и неделя тя е затворена за движение, което позволява на хората да се скитат свободно по улицата.

4. Страдун, Дубровник, Хърватия

Най-емблематичните улици в света (1 част)

Обградена от барокови сгради, съставена от огромни варовикови плочи, Страдун е основната пътна артерия през стария град без автомобили в Дубровник. Единна по цвят и стил, тя свързва двете монументални сводести порти на стария град - Pile на запад и Ploče на изток. Това е най-популярната туристическа атракция в Дубровник и най-многолюдната.

Хората все още живеят в древните къщи, прибрани в градския лабиринт от средновековни алеи, и ако посетите рано сутрин или късно през нощта, когато тълпите са се разотишли, ще ги видите да се разхождат и да си говорят по Страдун. Също така ще забележите феновете на Game of Thrones.

5. Бийл Стрийт, Мемфис, САЩ

Най-емблематичните улици в света (1 част)

Ако сте фен на блуса, тогава ще знаете Beale Street. В град, богат на музикална история, това е епицентърът - мястото, където легенди като Луис Армстронг, ББ Кинг и Мъди Уотърс практикуваха занаята си и създадоха отчетливия блус стил на града. 

Три блока нощни клубове, ресторанти и магазини в сърцето на центъра на Мемфис, Бийл Стрийт продължава да бъде притегателна точка за блус, джаз, рок-н-рол, R&B и госпел. Той е обявен за Национален исторически забележителен район и остава популярен по отношение на музиката си. Вземете бира и се пригответе да чуете най-добрата музика в живота си.

6. Khao San Road, Банкок, Тайланд

Най-емблематичните улици в света (1 част)

Не е красиво и няма известни забележителности, но Khao San Road продължава да бъде центърът на вселената за туристите в Банкок. В тази хаотична ивица с дължина 1 км, ще намерите безброй бюджетни къщи за гости, интернет кафенета, барове, ресторанти, масажни салони, туристически агенции, книжарници, търговски сергии, студиа за татуировки и други.

Атмосферата обаче е заразна. Вземете маса до прозореца в някои от баровете и се пригответе за интересни гледки на различни хора от всякакви националности, различни професии, облекла и т.н. Популярен е и сред местните жители, особено хипстерите и студентите по изкуство в Банкок.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин