Най-големият басейн в света - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-големият басейн в света
Автор: Peika.bg
Най-големият басейн в света
Снимка: flickr/bertconcepts

Най-големият басейн в света, получил удостоверение за това и от рекордите на Гинес, се намира в чилийския курорт Сан Алфонсо дел Мар.

Този изкуствен воден басейн, с кристално чиста синя вода във формата на лагуна, е дълъг над 1 км, а площта му е повече от 80 000 кв. м.

За да бъде напълнен този басейн с впечатляващи размери, са нужни 250 млн. л. вода, които се вземат от намиращия се в съседство Тих океан. Преди това обаче тя се филтрира и пречиства. Системата, която извършва това също е с огромни размери, а изграждането ѝ е струвало 3,5 млн. щатски долара.

Ц
ената за построяването на целия басейн пък възлиза на над 2 млрд. долара. За сметка на това обаче Сан Алфонсо дел Мар привлича наистина огромно количество туристи. Подобно нещо преди построяването на гигантския басейн не се е случвало.

В миналото,
въпреки че има красива плажна ивица на Тихия океан, Сан Алфонсо дел Мар не е бил никак привлекателен за туристите. Причината за това е, че водите по крайбрежието били пълни с акули, а и температурата ѝ рядко достигала над 17-18 градуса.

Точно за това
предприемачът Фернандо Фишман решил да създаде този огромен басейн само на метри от океанаВ него водата е океанска, но се загрява и температурата ѝ е постоянна – 26 градуса. По този начин са привлечени множество туристи, които вече не се притесняват от опасно къпане в океана. 

Най-големият басейн в света
Снимка: flickr/bertconcepts


През 2008 г. е изграден и хотелски комплекс с внушителни размери. Целта му е да избие солидната инвестиция с изграждането на басейна възможно най-бързо. От ноември до края на март, когато е активният туристически сезон, двуместната стая в един от 9-те хотела в струва над 300 долара. В останалото време се предлагат отстъпки, но не особено големи.

Имайте предвид обаче, че ако решите да потърсите по-евтино място за нощувка в близост до курорта, ще ви се наложи да плащате при посещение басейна. Достъпът до него е свободен само за гостите на комплекса Сан Алфонсо дел Мар.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин