Най-голямата библиотека в света – дом на милиони томове знание - Кино, театър и книги - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-голямата библиотека в света – дом на милиони томове знание
Автор: Елена Исаева

Библиотеката на Конгреса е създадена с акт на Конгреса през 1800 г., по време на президентството на Джон Адамс. Първоначално библиотеката е създадена, за да предоставя изследователски материали за ползване от членовете на Конгреса, както и да служи като ресурс за изпълнителната и съдебната власт.

В началото си Библиотеката на Конгреса имаше само 740 тома и се помещаваше в сградата на Капитолия на САЩ. През 1814 г., по време на войната от 1812 г., британските войски нахлуват и опожаряват Капитолия, унищожавайки много от фондовете на библиотеката. Колекциите на библиотеката обаче бързо бяха възстановени и разширени, с акцент върху придобиването на произведения на науката, историята и литературата.

Най-голямата библиотека в света – дом на милиони томове знание
Снимка: pixabay.com

През 19-ти и началото на 20-ти век Библиотеката на Конгреса продължава да расте и да се развива, като се добавят нови сгради и съоръжения, за да побере нейните разширяващи се колекции. През 1897 г. е завършена основната сграда на библиотеката, сградата на Томас Джеферсън, която се отличава със зашеметяваща архитектура и произведения на изкуството.

През годините Библиотеката на Конгреса разшири ролята си отвъд простото обслужване на Конгреса, за да се превърне в основна изследователска институция и културен център, предоставящ ресурси и програми за учени, изследователи и широката общественост. Днес библиотеката е най-голямата библиотека в света с над 170 милиона елемента в своите колекции, включително книги, ръкописи, карти, снимки и музикални партитури.

В допълнение към огромните си колекции, Библиотеката на Конгреса е дом и на Службата за авторски права на САЩ, която отговаря за регистриране на искове за авторски права за книги, музика и други творчески произведения. Библиотеката също изигра важна роля в разработването и популяризирането на стандарти за каталогизиране и класификация на библиотечни материали, което я прави водещ авторитет в областта на библиотечната наука.

Като цяло, Библиотеката на Конгреса има богата и историческа история, служейки като жизненоважен ресурс за правителството на Съединените щати и широката общественост в продължение на повече от два века.

Най-голямата библиотека в света е Библиотеката на Конгреса, разположена във Вашингтон, САЩ. Ето малко информация, история и факти за него:

1.      Библиотеката на Конгреса е създадена с акт на Конгреса през 1800 г. и първоначално се е помещавала в сградата на Капитолия на САЩ.

2.      Тя е основана, за да служи като изследователска библиотека за членове на Конгреса и оттогава разшири своите колекции и услуги, за да служи на широката общественост.

3.      Библиотеката на Конгреса е най-голямата библиотека в света по отношение на броя на елементите в нейните колекции, които включват над 170 милиона елемента, включително книги, ръкописи, снимки, карти, музикални партитури и др.

4.      Библиотеката има няколко сгради, като най-голямата и най-известната е сградата на Томас Джеферсън, която е завършена през 1897 г. и се отличава със зашеметяваща архитектура и произведения на изкуството.

5.      Библиотеката на Конгреса също е дом на Службата за авторски права на САЩ, която отговаря за регистриране на искове за авторски права за книги, музика и други творчески произведения.

6.      Освен с огромните си колекции, Библиотеката на Конгреса е известна и със своите изследователски услуги, образователни програми и изложби.

7.      Библиотеката разполага с редица известни предмети в своите колекции, включително Библията на Гутенберг, личната библиотека на Томас Джеферсън и оригиналния проект на Декларацията за незaвисимост.

8.      Библиотеката на Конгреса е отворена за обществеността за изследвания и проучвания и много от нейните ресурси са достъпни онлайн безплатно.

Като цяло Библиотеката на Конгреса е жизненоважен ресурс за учени, изследователи и широката общественост, осигуряващ достъп до огромен набор от информация и знания от целия свят.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Кино, театър и книги
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин