Най-голямото „Не се сърди, човече“ в България - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-голямото „Не се сърди, човече“ в България

Как можете да накарате децата да си играят повече навън и да създават истински приятелства? Оказва се, не е толкова трудно. Ето една едновременно проста и гениална идея на сдружение „Обществен компас” - изграждане на големи, пъстри площадки в градинките на междублоковите пространства.


Популярното „Не се сърди, човече” оживява с внушителен размер на асфалта в градинката. Пионките се заместват от самите участници, които „влизат в играта”, а зарът ще се върти като колело. Играчите ще могат да се състезават самостоятелно или в отбор, което означава, че дори само двама души могат да участват. Броят на участниците може да бъде от двама до 16 и не поставя никакво възрастово ограничение. На площадките могат да се забавляват заедно както деца и младежи, така и техните родители, баби и дядовци.

Познатата „Дама” става по-модерна и по-забавна – „Тройна дама”, в която участниците могат да играят едновременно и да се състезават.

Друга настолна игра, с която могат да се забавляват малки и големи, е „Стълби и змии”. В нея всеки участник ще трябва да премине през квадратчета от 1 до 100, на които са изобразени стълби в помощ на бързото придвижване и змии, които са препятствия.

Първите площадки вече са факт. На 12 и 13 октомври 2013 г. в кв. Изток в София (градинката зад КАТ) се появи първото огромно "Не се сърди, човече" и играта "Змии и стълби".

Изградените площадки и съоръженията към тях са напълно безплатни и достъпни по всяко време.

Можете да поиграете на следните места в София:

жк. Банишора:

бул. „Христо Ботев” в района между ул. „Клкотница” и ул. „Струга

бул. „Христо Ботев” – градинката пред Центъра по трансфузионна хематология

жк. Изток:

градинката до КАТ, ул. „Лъчезар Станчев”

градинката на ул. „Чарлз Дарвин” до блок 48

градинката зад Японското посолство

„Влез в парка, стъпи си на играта” е проект за подобряване на облика и средата на живот в някои от междублоковите пространства на София.

Проектът се реализира от сдружение „Обществен КОМПАС” с подкрепата на Столична община (район Сердика и район Изгрев) и се финансира от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи” по Национална програма за младежта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Mimi, 18.10.2013 | 14:35
Това е страхотно! Поздравления за кметовете на районите, които позволяват това да се случи и правят така, че на хората да им е приятно в градинките! Дано се разпространи идеята и реализацията и в останалите жилищни райони!
Абонирайте се за нашия бюлетин