Най-интересните култови комплекси в България - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните култови комплекси в България
Автор: Елена Исаева

В България от древни времена са изграждани светилища. Хората населявали нашите земи са се опитвали да се ориентират в птостранството и времето и са се справяли доста добре. На много места в страната са останали подобни култови комплекси. Ще ви представя по-интересните от тях:

1.Белинташ – намира се в Родопите и представлява малка скала с форма на плато. Предполага се, че това е култов комлекс, датиращ от ерата на енеолита, използван за ритуални нужди. Все още няма обяснение за предназначението му.

Най-интересните култови комплекси в България
Снимка: wikipedia.org

2.Перперикон – голям археологически комплекс, мегалитно светилище, намиращо се в Родопите. Площта му е около 12 кв. км., като разкопките все още продължават.

Най-интересните култови комплекси в България
Снимка: wikipedia.org

3.Чит кая – загадъчни скални ниши, които се намират над с. Лисиците, в района на яз. Студен кладенец, Източни Родопи. Подобни скални ниши има на много места из Родопите. Скално – култовият комплекс представлява около 50 ниши, издълбани в скалата и наподобяващи черепи, човешки лица и други форми.  Преднзназначението им все още не е разгадано.

4.Бегликташ – тракийско светилище, което се намира близо до черноморският град Приморско. Наред с Перперикон, това е може би един от най-посещаваните комплекси от подобен тип у нас.

Счита се, че на Бегликташ, траките са отдавали своята почит към Бога Слънце и Богинята Майка. На едно място е изсечен скалният трон на Бога, а на противоположната страна се намира „ Стъпката на Богинята“.

5. Тракийско мегалитно светилище Скрибина – намира се в близост до с. Крибул, гр. Гоце Делчев в естествена дъбова гора. Ползва се и в днешно време за извършване на лечебни ритуали чрез провиране под скална арка.

Най-интересните култови комплекси в България
Снимка: Елена Исаева

 

6.Провиралката в района на с. Лиляч е част от древно скално светилище, за което се предполага, че е въникнало през V – IV век пр. н. е. по времето на енеолита. Самото място, наречено провиралка напомня заоблени задни женски части. Височината на отвора е около 30 см. и се намира под масивен каменен блок, тежащ около 5 тона. Предполага се също така, че лекува безплодие при успешно преминаване през нея.

7. Караджов камък е високо скално плато, в чиито тесни скали се е захванал огромен камък. Има няколко нива – първото се нарича Долна култова площадка, след това има няколко стъпала, издълбани в скалите и след това следват изсечени малки дупки.

При извършваните сондажи и проучвания са намерени керамични съдове, датиращи от ранната желязна епоха ( VIII – VI век пр. н. е.).

8.Тракийско селище при с. Татул от времето на траките, представляващо пресечена пирамида. Има огромен кръг от олтари, на които са извършвани жертвопринушения. Според легендите, тук са погребани прочутият тракийски певец Орфей и цар Резос.

9.В община Момичлград, близо до с. Биволяне се намира едно от най – големите скално изсечени светилища в Родопите. В основите му се виждат ясно очертанията на улиците и площадите. Зидарията е била без хоросан, а керамиката, която е намерена на място, датира от периода VI – I век пр. н. е.

10.В района на град Кърджали, в местността Тангардък кая се намира древното светилище Утробата, което датира от XI – X век пр. н. е.

Светилището се свързва с изповядване на култа към Великата Богиня – Майка. Интересно е, че Слънцето веднъж годишно прониква до дъното на пещерата , в олтара, олицетворявайки брака и със Слънцето.

Всяко от тези места има своето предназначение и мистерия около него. За повечето от тях и до днес не е установено със сигурност какво точно е то. Но ако обичате да се „гмуркате“ в древните загадъчни времена, посетет поне някои от тях, за да почувствате енергията и мистериозността им.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин