Най-интересните събития за месец юни 2019 г. - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-интересните събития за месец юни 2019 г.
Автор: Peika.bg
Най-интересните събития за месец юни 2019 г.

Какви празници, фестивали, концерти и други интересни събития ни очакват през месец юни?

Разберете от традиционната ни статия.

Подредили сме едни от най-интересните събития по градове и дати! Не пропускайте да разгледате и стотиците ни идеи за уикенд пътешествия.

СЪБИТИЯ В СОФИЯ

Ден на детето в Квадрат 500

1 юни

Заповядайте на 1 юни 2019 (събота)  в галерия Квадрат 500, за да отпразнуваме празника на детето. Ще го отбележим със семейна програма! От 13:00 до 14:00 часа ще се проведе Тебеширени рисунки на открито (пред галерията). Следва разходка и творческо ателие по част от маршрута на  семейния пътеводител "Вълшебен квадрат". В него са включени 15 произведения от постоянната колекция на Националната галерия в Квадрат 500, която включва най-значимите образци на българското изобразителното изкуство и ценни творби на европейски майстори, изкуство от Азия, Африка и Латинска Америка. Още информация тук.

*

Младежки джаз фест

1 - 2 юни

Младежки джаз фест София е форум за изява и среща на млади творци – изпълнители, композитори, аранжори, импровизатори, които творят в сферата на джаза и импровизацията. Фестивалът не е с конкурсен характер и има за цел да предостави сцена, на която млади автори и изпълнители да представят свои проекти, да обогатят познанията, уменията и творческите си хоризонти, както и да създаде условия за създаване на нови творчески контакти и партньорства. Фестивалът ще се проведе на 31 май, 1 и 2 юни 2019 година в София и ще включва концерти, уъркшоп с изявени музиканти, джем сешън, флашмобове, както и джаз ателие за деца.Допълнителна информация тук.

*

Премиера на книгата „Луна на прозореца“

7 юни

“Луна на прозореца“ е новата книга на д-р Антоанета Славова. Това е психологически роман за вечното търсене на пътя и за болезнените конфликти, които хората преодоляват ежедневно, за да запълнят празнотата в себе си. Това е една история, отговаряща на въпросите какво печелим, когато привидно губим и какво губим, когато привидно печелим. На 7 юни (петък) от 19 ч. в клуб „Книгата“ е официална премиера на този нетипичен, камерен психологически роман на Антоанета Славова. Допълнителна информация тук.

*

Семинар - Тайчи от планините Удан

8 - 9 юни

Срещнете се с майстор Дзъ Сяо (Алекс Миеса) от Испания през месец юни на семинар по уданско тайчи в София. Майстор Дзъ Сяо е 16-то поколение сертифициран майстор по удански бойни стилове, ци гун и китайска медицина, както и официален представител за Испания и Латинска Америка на Уданската школа Сан Фън Пай (Wudang - San Feng Pai). Той е и първият приемствен ученик от Испания на известния майстор Юен Сиу Ганг (Yuan Xiugang). Цялата програма на семинара вижте тук.

*

Mish Mash Fest – Summer Edition

8 - 9 юни

Във втория уикенд на месец юни традиционното лятно издание на Mish Mash Fest ще събере на едно място най-талантливите независими български творци и дизайнери. В градинката зад Националната библиотека на 8 и 9 юни от 10:00 до 20:00 часа над 60 български автори ще представят своите неповторими бижута, дрехи, обувки, сувенири, козметика, декорация. Освен с рекордния брой изложители, фестът ще бъде забележителен и с разнообразната културна програма – работилници за най-малките, литературни беседи, ателиета, стендъп и музикални изпълнения и в двата фестивални дни. Допълнителна информация тук.

*

ГОРЕЩА - стая за професионална публика

8 - 16 юни

ГОРЕЩА - стая за професионална публика, е пилотна програма, която създава пространство за дискурсивни практики около съвременния танц, хореографията и пърформанса. ГОРЕЩА кани публиката да се включи като основен участник и съмишленик в развитието на тази сфера на изкуството. Програмата е предвидена да се случи в галерия Етюд, алтернативно пространство за представяне на съвременен танц и хореография. Желанието ни е създаване на интимна удобна обстановка, в която танца да бъде споделян и наблюдаван като обект и експонат, около който да анализираме и мечтаем. ГОРЕЩА предлага три различни формата, които насърчават диалога, обсъждането и споделянето. Вижте кои са те тук.

*

Танцов спектакъл „КОПНЕЖ“

9 юни

„КОПНЕЖ“ е танцовият спектакъл, който ще бъде представен като част от Balkan Dance Project през юни в София и Пловдив, а след това танцовите артисти от Словения, Босна и Херцеговина, Хърватска и България заминават на балканско турне. Хореографът и творчески директор на АТОМ Театър - Стефания Георгиева, в рамките на три репетиционни периода успя да синхронизира международния артистичен колектив. Чрез движение, танц, музика, сетивен и интимен работен процес професионалните танцьори изследваха естеството на копнежа и цикъла на желанието. Повече информация тук.

*

Фестивал на азиатската култура

15 юни

Третото издание на ежегоден фестивал на азиатската култура ще представи традиционно изкуство и култура от 16 държави от континента на изгряващото слънце и ще се състои на 15-ти юни от 10 до 20 ч. на лятната естрада и прилежащите алеи в софийската Борисова градина. Фестивалът, организиран по инициатива на посолство на Индонезия в България, и съвместно с Бангладеш, Виетнам, Емирство Кувейт, Индия, Ирак, Иран, Китай, Обединени Арабски Емирства, Пакистан, Палестина, Република Корея, Саудитска Арабия, Тайланд, Филипини и Япония, и тази година е посветено на благородната кауза на фондация „За Нашите Деца“ -  сигурна семейна среда за всички деца и подкрепа на родителите още от първия миг. Средствата от събитието организацията ще инвестира в подкрепа на уязвими семейства в риск от раздяла и ще спаси от изоставяне поне 15 деца в ранна възраст. Допълнителна информация тук.

Най-интересните събития за месец юни 2019 г.

*

Съзнателно зачеване - курс за двойки

29 юни

Заповядайте на прекрасно събитие, посветено на създаването на нов живот във вашето семейство. Предназначено е за двойки, които планират създаването на дете или за тези, които вече от известно време правят опити, но щастливият положителен резултат така и не е налице. Курсът ще бъде разделен на две части – лекционна и практическа. Там ще научите: какво е съзнателно зачеване и защо е толкова важно то, по какъв начин да се подготвите, какви проблеми можем да срещнете, но и да преодолеете с партньора си, тръгвайки по този път, как да пречистите правилно тялото си, дома си, емоциите си, за да отворите пространство за бъдещото дете. Повече информация вижте тук.

*

Изложба "Археология на София и Софийско"

до 1 септември

Регионален исторически музей – София открива Петата годишна изложба "Археология на София и Софийско". Тя представя резултатите от археологическите проучвания през изминалия сезон 2018. Официалното откриване е на 14 май 2019 г. (вторник) от 18:00 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). „Археология на София и Софийско“ (14 май – 01 септември 2019 г.) е ежегодна изложба. През 2019 г. се реализира за пети пореден път. Основната ѝ цел е представянето на резултатите от проучванията през предходния археологически сезон, както и експонирането на най-значимите находки. Повече информация тук.

*

Изложба „Да бъде благословен хляба и живота“

до 30 юни

Регионален исторически музей - София осъществява изложбата "Да бъде благословен хляба и живота". Тя съдържа експонати от колекцията на Антонио Василев. Официалното откриване е на 21 март 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. в Музея (пл. "Бански" 1). Тематиката на временната експозиция е обвързана с православното християнство. Съкровените човешки вярвания са онагледени чрез показваната за първи път най-голяма колекция от печати за просфора и домашни обредни хлябове. В изложбата са включени също йерусалимии, щампи и икони. Всички представени експонати са използвани както в храма, така и в дома през втората половина на XVIII – средата на XX в. Още информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ПЛОВДИВ

Младежкият хълм в Пловдив става Град на децата

1 юни

В Деня на детето - 1-ви юни - Детска архитектурна работилница, Гьоте-институт България, сдружение „БГ Бъди активен“, Асоциация за развитие на младежките зони и фондация „Пловдив 2019“ ще предложат целодневна програма за деца. Те ще имат възможност да участват в специални архитектурни уъркшопи, групови тренировки и ателиета за занаяти, също и да изпробват катерене по въжен парк. Детският празник ще отблежи не само Деня на детето, но и началото на мащабната инициатива „Изграждаме заедно: Град на децата“, която е и сред основните проекти на Пловдив за Европейска столица на културата в апликационната книга на града. Още информация тук.

*

Празника на Детето в Старинен Пловдив

1 - 9 юни

От 1-ви до 9-и юни най-древното място посреща най-младите надежди на града с цяла палитра шарени, щастливи и пълни с обич и надежда събития, в които нашите деца ще ни покажат, че бъдещето им принадлежи, защото са талантливи, позитивни и възхитителни! Заповядайте да се зарадваме заедно на огромните постижения на най-малките граждани на Стария град! Информация за цялата програма тук.

Най-интересните събития за месец юни 2019 г.

*

Старите градски танци оживяват

до 8 юни

На 7 и 8 юни от 18:00 часа пред сградата на Община Пловдив на пл.Стефан Стамболов № 1 ще се проведе конкурсната програма на фестивала „В ритъма на танца“, който се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година. Ваш учител по стари градски танци ще бъде една от най-любимите артистки в Италия Силвия Грибауди. Няма изисквания за специални обувки или тоалети, има нужда единствено от настроение! Повече информация тук.

*

Танцов спектакъл „КОПНЕЖ“

8 юни

„КОПНЕЖ“ е танцовият спектакъл, който ще бъде представен като част от Balkan Dance Project през юни в София и Пловдив, а след това танцовите артисти от Словения, Босна и Херцеговина, Хърватска и България заминават на балканско турне. Хореографът и творчески директор на АТОМ Театър - Стефания Георгиева, в рамките на три репетиционни периода успя да синхронизира международния артистичен колектив. Чрез движение, танц, музика, сетивен и интимен работен процес професионалните танцьори изследваха естеството на копнежа и цикъла на желанието. Повече информация тук.

*

Изложба „Музеят – неочакван, отворен, споделен“

до 14 юли

На 30 май от 17.00 часа на мястото, където се е намирало първото летище на Пловдив на бул. „Освобождение“ № 76, ще бъде открита изложбата на Националния военноисторически музей „Музеят – неочакван, отворен, споделен“. С нея ще бъде оживено най-новото културно пространство на града, където в бъдеще ще се премести филиалът на НВИМ – Музеят на авиацията. Нестандартната изложба провокира всеки да преобърне перспективата си за музея. Ако преди една история е илюстрирана с богатство от експонати, тази изложба показва по неочакван начин как един-единствен експонат може да разкаже много любопитни истории. Повече информация тук.

*

Музейко в Пловдив с изложба "Еврика"

до 31 декември

През 2019 година Музейко ще посети Европейската столица на културата - Пловдив и ще се настани задълго с любопитни научни открития.“Еврика“ ще покаже на всички малки изследователи вълнуващия път към големите открития на 19 и 20 в. Чрез интерактивни инсталации малките любознайковци ще имат възможност да експериментират и най-важното – да научат, че може да грешат, докато превръщат добрите идеи в работещ механизъм.Още на 13 януари Детският научен център ще провокира малки и големи откриватели с експозицията, която е част от откриващата програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя ще срещне гостите на града с най-интересните открития на 19 и 20 в. в Регионален исторически музей в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев“ 14 (Сахат тепе). Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ ВЪВ ВАРНА

Варна Лит 2019 г.

1 юни

Между 29 май и 1 юни във Варна ще може да срещнете: Жером Ферари, Томас Макгонигъл, Саулос Шелтянис, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, журналистът Бойко Василев,  актьорите Александър Алексиев, Християна и Ивайло от Айде.бг, доц. Пламен Дойнов, Стефан Цанев, Мария Донева, Мартин Колев, Радостина Пеева, Весела Фламбурари, Никола Райков, Добромир Байчев, Людмил Станев, Даниела Викторова, Искра Урумова, илюстраторите Катрин Ефтимова и Виктория Роянова. Повече информация тук.

Най-интересните събития за месец юни 2019 г.

*

СЪБИТИЯ В РУСЕ

Архитектурно-строителна работилница за деца

1 юни - 1 август

Стартира проект „Архитектурно-строителна работилница за деца. От играта към знанието” на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Той е насочен към разгръщане на личностния потенциал на децата, мотивирането им към усвояване на нови знания, развиване на въображение, креативност, пространствено и конструктивно мислене, кариерно ориентиране и осъзнат избор на бъдеща професия. Основната цел на проекта е да се изгради експериментална среда за деца от 8 до 12 годишна възраст за придобиване на знания и информация за професии, с фокус архитектура и строителство, чрез игри, практически занимания и средствата на съвременните технологии. Лятна архитектурно-строителна работилница за деца от 8 до 12 годишна възраст с две ателиета – „Млад архитект” и „Строя, играя, зная” ще функционира в периода юни-август. Още инфрмация тук.

*

Ruse Summer Free Tour

до 30 септември

На 4-ти май 2019 г. за четвърта поредна година стартират безплатните пешеходни обиколки в Русе, известни под името Ruse Summer Free Tour. Те са насочени както към българските и чуждестранни гости, така и към жителите на Русе, а техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на града. Както и предишните три сезона, туровете ще се провеждат всяка събота от месец май до месец септември включително. Ще започват от 18:00 часа пред Статуята на Свободата, където професионалисти и ентусиасти от туристическия бранш в региона ще разказват историята и градските легенди зад местата, покрай които посетителите ще минават по време на обиколките. Повече информация тук.

*

СЪБИТИЯ В ГАБРОВО

10 години София Филм Фест в Габрово

13 - 16 юни

10-годишното партньорство на София Филм Фест и Община Габрово ще бъде отпразнувана с прекрасна филмова селекция „София Филм Фест в Габрово“ и допълнителни събития, свързани с дискусия на филмите в приятна обстановка. Зала „ВЪЗРАЖДАНЕ” отново ще бъде наш домакин в рамките на четири дни през юни. Филмите са 9, цената на билета е 3 лева, а абонаментната карта за всички прожекции е на стойност 19 лева! Специално за габровските киномани тази година ще имаме обособена фестивална КИНОзона в Билкопродавница с чайна ЖивоТворство в известната габровска КУЛТзона 6-ти участък. Допълнителна информация тук.

*

СЪБИТИЯ В СВИЩОВ

Фестивал на античното наследство "Орел на Дунава"

7 - 9 юни

Първият в България и на Балканите античен фестивал ще се открие за пореден път в Свищов и римския град Нове! Петнадесетото издание на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава“ ще се проведе от 7-ми до 9-ти юни 2019 г. На сцената ще покажат умения, сила, автентични оръжия и облекла над 200 реенактори от Италия, Румъния, Украйна, Молдова и България. Сред участниците в ХV Фестивал са най-влиятелната група за антични исторически възстановки в Европа - Gruppo Storico Romano от Италия, атрактивните румънски групи за възстановки Garda Apulum - Legio XIII Gemina, Асоциация „Danais”, Historia Renascita, както и Geto-Dacians from Moldova. Виртуозните ездачи от „Багатур” и Уникалното огнено шоу на Oгненa група „Феникс” от Козлодуй и тази година ще застанат до домакините - свищовските реенактори от „Първи Италийски легион”, за да представят най-доброто от българските исторически възстановки на свищовска сцена. Още информация тук.

Най-интересните събития за месец юни 2019 г.

*

СЪБИТИЯ В БОТЕВГРАД

Zero Start - предприемаческа програма на село за 5 дни

26 - 30 юни

Програмата ще те подложи на различни предизвикателства, с които коренно ще се промени начинът ти на мислене. Ще си докажеш, че излизането от зоната на комфорта може да бъде забавно и приятно с правилните инструменти и ситуации. И всичко това сред ПРИ-РОДАТА! Къде? ZeLLin House се намира във вилна зона ,,Зелин‘‘, община Ботевград. Място, което съчетава в себе си разнообразие от културен, исторически, природен и кулинарен туризъм.
 За да кандидатствате, не е нужно да имате досегашен досег с предприемачеството, нито да имате предварителни идеи. Ще бъдете разпределени в един от петте екипа. Ще започнете от нулата. Ще минете през 6-те основни модула на предприемаческата програма Zero Start. Повече информация можете да откриете тук.

*

СЪБИТИЯ В ТРОЯН

Фестивал "Изкуството превзема града"

7 - 9 юни

В сърцето на Балкана, старият, романтичен Троян те чака. Три дни улиците на града ще бъдат твоята сцена! Три дни градът ще пее и танцува заедно с теб! Ще можеш да покажеш своето изкуство по неговите улици. А ако искаш просто да се наслаждаваш и забавляваш – Троян е точното място! Ще те посрещнат музика, театър, танци, цирково и изобразително изкуство. Началото е на 7 юни в 18.00 ч. на пл. „Възраждане“ с колоритно дефиле на ученици от Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев”. В 18.30 ч. четирима младежи, обединени в групата Peppy&Vilizar Uke Band, ще дадът истинския старт на фестивала. След краткото официално откиване в 19.40 ч., свежата банда „Оги 23“ ще забият в 20.00 ч. Цялата програма вижте тук.

 

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин