Най-красивите заливи по българското Черноморие - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите заливи по българското Черноморие
Автор: Елена Исаева

В последно време за българските плажове и обслужването по нашето Черноморие се говори много. Мненията са доста противоречиви. Има хора, които са за почивка по нашето крайбрежие, както и такива, които са против. Но каквото и да си говорим, не може да се отрече, че природата ни е дарила щедро с красиви многобройни плажове с фин златист пясък, топла и не много солена морска вода и плитко крайбрежие.

 

Освен плажовете на големите и по-малките населени места, по българското Черноморие има и много закътани плажове, някои от тях оформили красиви романтични заливчета. Тези заливчета са и едни от най-красивите и чисти български плажове.

Най-красивите заливи по българското Черноморие
Снимка: Елена Исаева

Един от най-красивите заливи може би е заливът Света Параскева, който се намира в близост до гр. Приморско. Изключително красив, обгърнат в гъста зеленина. А ако решите да достигнете до него с лодка по море, то ще имате възможност да се насладите на невероятни гледки. Тук се намират и останките на църквата Света Петка – Параскева, чието име носи заливът.

Болата е друг също толкова униклано красив залив, който влиза и в световните класации за красиви крйморски заливи. Намира се близо до с. Българево, образува езеро тип лиман, заобиколен от красиви пещери, издълбани в скалите.

Друг красив залив е Яйлата. Той е природен резерват. Простира се от с. Камен бряг до курорт Русалка, като образува обширна и красива брегова ивица. В района на залива са запазени многобройни древни останки, доказващи съществуването на античен пещерен град. Могат да се видят останки от крепост, скални некрополи, а по дъното са останали многобройни артефакти, свидетелстващи за активно корабоплаване в региона.

Птичият залив край Каварна, известен още и с името Тауклиман. Това уникално място пленява със своята красота. Образуван от свлачище с дължина около 4 км, заливът е невероятно красив със своите малки плажове, терасирани склонове, а изобилната минерална вода, която тече постоянно, привлича многобройни туристи.

Името на залива има турски произход и в превод означава Птичи залив. Тук, в района на залива всяка пролет може да се наблюдава миграционния път на птиците Виа Понтика. Ята от хиляди гъски, чайки, дъждосвирници и други птици спират в залива, за да възвърнат силите си и да могат да продължат на юг, а заливът оживява в прекрасните им песни.

Поредният уникално красив е заливът Силистар. Тук морските води са кристално чисти, псъкът фин и златист. Природата тук е уникална – дъбови гори достигат до самия плаж, красивта пясъчна лилия пък расте на самия плаж. Неслучайно разйонът на плажа и около него е защититена зона, влизаща в пределите на Природен парк Странджа. Също така, плажът и районът наоколо са под защитата на европейската екологична мрежа Натура 2000 за опазване на дивите птици и природните местообитания.

Най-красивите заливи по българското Черноморие
Снимка: Елена Исаева

Плажът Силистар е известен също и с името Плажът на пиратите. Легенди разказват, че Силистар и съседния му залив Листи, някога в древността са били свърталище на пирати. Дали това е вярно или не, няма значение. Но Силистар си заслужава да бъде посетен поне веднъж в живота. Определено ще останете във възторг от природните дадености и изключителната красота на това място.

Разбира се красивите заливи не свършват до тук, но аз ви показах едни от най-красивите и ункални български крайморски заливи, където времето сякаш е спряло. Всеки един от тях има какво да ви покаже и ще ви зареди с невероятна енергия и любов към природата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин