Най-малкият обитаем остров в света (видео) - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-малкият обитаем остров в света (видео)
Автор: Peika.bg
Най-малкият обитаем остров в света (видео)
Снимка: flickr/Patrick Kinney

На река Сейнт Лорънс, по продължението на границата между Канада и САЩ, е разположен архипелагът Хиляда острова, а едно парченце от неговата суша е най-малкият обитаем остров в света.

Той се състои от 1864 острова, като размерите им варират от 0,1 кв. км (място достатъчно да се посади едно дърво и нищо повече) до 100 кв. км

Архипелагът е известна природна забележителност и до него се организират круизи и идват запалени риболовци. Сред интересните обекти за пътешествениците е Музеят на старинните кораби и замъкът Сингър.

Интересното е, че един от островите в архипелага, с площ около 306 кв. м, е най-малкият населен остров в света. Името му Джъст руум инъф айлънд в буквален превод означава „остров, достатъчен за една стая”. Той е собственост на американското семейство Сайзленд, които придобиват това парче земя през 1950 г.

На тях не на шега мястото им стига да засадят едно дърво и да си построят малка къщичка, а пред нея да сложат маса и 3 столчета за пикник.

Семейството имало идея това местенце да се превърне в извънградска вила за уединение, но туристите нарушават плановете им: едва ли не всеки от участниците в многобройните круизи минава, за да снима необикновения остров.

Само че засега той не е рекордьор, заради размерите си. Експертите от „Световни рекорди на Гинес“ обмислят да дадат титлата за най-малък обитаем участък земя на Бишоп рок, който е в състава на Британските острови, макар да е два пъти по-голям от Джъст руум инъф айлънд – 720 кв. м.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин