Най-подходящото време за посещение на Португалия - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-подходящото време за посещение на Португалия
Автор: Peika.bg
Най-подходящото време за посещение на Португалия
Снимка: Unsplash

За традиционни празненства, фестивали, концерти и много други събития, отправете се към Португалия. През лятото там винаги се случва нещо...

Освен фестивалите, не е лесно да се определи най-добрият месец за посещение на Португалия. Това наистина зависи от това, което търсите: дейности на открито на юг? Отидете през зимата, когато няма много хора и цените са по-ниски, а времето е приятно, но не горещо. Плажни дни с много време за сърф? Посетете през лятото, когато температурите на водата са най-високи. Искате да разгледате най-интересните португалски градове? Отправете се натам през пролетта или есента, когато времето е най-благоприятно.

Силният сезон- юни до август - е най-доброто време за плаж

През летните месеци ще откриете по-високи температури на океанската вода, особено когато се насочите на юг към Алгарве. Температурите на водата и тълпите достигат своя връх през юли и август, така че се подгответе да споделите тези красиви плажове с много други туристи.

Където и да отидете, очаквайте по-високи цени, тъй като цените за настаняване обикновено се увеличават с 30% или повече през летния сезон. Положителната страна е, че през този период има големи тържества, както и много събития на открито (включително концерти и филмови прожекции).

От ноември до март е период за по-евтин престой

Ако искате да избягате от тълпите и да се насладите на ниски цени за настаняване, планирайте пътуването си през слабия сезон. Много музеи и други атракции работят с намалено работно време, въпреки че определено няма да скучаете и има много неща, които можете да правите.

Ако идвате през зимата, ще трябва да се подготвите за променящите се метеорологични условия – дъжд в Порто и на север и минусови температури на по-високите места. На юг обаче има достатъчно слънце, така че е подходящо време за разходки по скалите в Алгарве. Морето е доста студено, но най-големите вълни са през зимата (особено през декември), което го прави много привлекателно за сърфистите.

Отидете през април, май, септември и октомври за приключения на открито

През този период ще се насладите на меки, слънчеви дни, които са идеални за пешеходни преходи, колоездене и други дейности на открито. Това е страхотно време да разгледате най-добрите природни чудеса на Португалия, без големите тълпи. Пролетта носи одеяло от диви цветя в цялата страна, както и някои големи религиозни празници.

Есента може да бъде вълшебно време за посещение на Португалия, със сменящи се листа на север, съчетани с гроздобер. През есента плажовете са много по-тихи и доста привлекателни (от средата на септември нататък), въпреки че температурите на океана обикновено са по-ниски. 

Какво се случва в Португалия месец по месец:

Спокойни бягства през януари

Януари е спокоен месец за посещение, въпреки че времето може да бъде променливо и хладно. Dia de Reis (Денят на трима крале) слага край на коледните празници на 6 януари.

Карнавали през февруари

Февруари е един от най-тихите периоди, което означава, че няма да се налага да резервирате месеци предварително за настаняване. Може да е доста дъждовно на север и дори можете да карате ски в Торес (единственият ски курорт в Португалия). Температурите по крайбрежието са ниски, но умерени.

Март е за живописни разходки 

Мартенските дни са дъждовни и хладни във вътрешността и северната част на Португалия, въпреки че на юг има достатъчно слънце. Цените и броят на посетителите остават ниски.

Април носи много цветя

Пролетта пристига с много цветя, носейки по-високи температури и обилно слънце както на север, така и на юг. Великденските шествия добавят вълнение, както и Денят на освобождението (25 април), когато можете да видите паради и фойерверки в повечето градове.

Май е месецът за приключения на открито

Прекрасното слънчево време прави май идеално време за посещение, особено ако тръгвате по пътеки като Via Algarviana или Rota Vicentina. Много туристи започват да пристигат в Лисабон, Порто и Алгарве, въпреки че все още е доста спокойно в сравнение със силния летен сезон.

През юни е веселба

Ранното лято е един от най-оживените периоди за посещение, тъй като фестивалният календар е пълен. Топлите слънчеви дни са норма и все още няма твърде много туристи. Несъмнено юни е един от най-добрите месеци за посещение на Португалия.

Юли носи жега, много туристи и фестивали на открито

Летните горещини пристигат, носейки много туристи, които препълват курортите на Алгарве. Лисабон и Порто също са пълни с хора, а цените скачат през юли и август. Резервирайте вечеря на открито в ресторанти с тераса с изглед към морето, гледайте концерти на открито и филмови прожекции и търсете съкровища на уличните пазари.

Август е идеален за прекарване на много време във водата

Живакът се покачва през август, като горещите дни е най-добре да бъдат прекарани на плажа или още по-добре във водата (сърф, гмуркане, шнорхелинг и т.н.). Това е най-натовареният туристически месец в Португалия и резервирането месеци по-рано е от съществено значение. 

Температурите започват да се понижават през септември

Пиковият туристически сезон официално продължава до средата на септември, когато продължаващото топло време гарантира, че плажовете остават пълни. Нещата се охлаждат малко и цените падат към края на месеца.

Октомври е сезонът на реколтата в страната на виното

Когато температурите се понижат, се насочете към лозята на Дуро, където можете да видите гроздобера и тъпченето и дори да помогнете. Октомври също е чудесен месец за наблюдение на птици, като много видове преминават по пътя към Африка по време на годишната есенна миграция.

Хотелите са по-евтини през ноември

По крайбрежието ще имате прекрасни гледки към морето само за себе си, но ще трябва да вземете леко яке за по-хладните дни и нощи, плюс дъждобран. На север времето е още по-хладно и влажно.

Декември означава коледни празници

Дългите нощи и по-хладните дни не могат да помрачат коледния дух- празнични базари, печени кестени и цветно украсени площади. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин