Най-старата британска катедрала и художник на графити в сътрудничество - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-старата британска катедрала и художник на графити в сътрудничество
Автор: Peika.bg

Графити художникът Стийл винаги се е радвал да използва своето изкуство, за да носи радост на общността. И сега, като художник в катедралата Сейнт Олбанс в Англия, той може да взаимодейства с публиката по съвсем нов начин. През годината Стийл ръководи семинари и създава свои собствени произведения на изкуството за изложба в катедралата, която ще се проведе през ноември.

Като най-старата катедрала във Великобритания, Сейнт Олбанс може да изглежда като нетрадиционно място за художник като Стийл. Но, както посочва самият той, това всъщност е перфектно сътрудничество. Графитите датират от древни времена - човек трябва само да посети Помпей, за да намери примери - така че в този смисъл те не са толкова далеч един от друг. И в двата случая Стийл, който има опит в графичния дизайн, знае колко силно може да бъде публичното изкуство. И той се радва да сподели тези уроци с другите.

Макар да черпи огромно вдъхновение от класическата среда на Сейнт Олбанс, Стийл е стимулиран и от работилниците и събитията, които провежда като художник. През времето, прекарано в Сейнт Олбанс, той напътства местни деца и възрастни през стъпките за създаване на техни собствени произведения. Това е нещо, което му е дало нова цел.

„Има много неща, които бих могъл да правя в кариерата си, но честно казано, нищо друго не бих предпочел да правя в момента“, казва той. „Персоналът на катедралата беше толкова гостоприемен и развълнуван да се присъединя към тях тази година. Вече се чувствам дълбоко свързан. Да видиш как учениците се свързват с изкуството в семинарите е невероятно.“

Стийл разбира силата на изкуството на графитите и отговорността, която носи. За него етикетите и онези, които пръскат върху чуждото изкуство, нямат елементарно уважение. Ето защо той има желание да научи ново поколение художници, че създаването на публично изкуство също идва с ангажимент за уважение към другите и тяхното пространство.

Цялата работа на Стийл ще завърши в изложба през ноември, която ще обедини работата, рисувана върху дъски по време на семинарите, както и собствените произведения на Стийл. Това е нещо, което никога не е виждано досега в катедралата, която провежда програма за артисти от 2018 г.

„Катедралата отдавна е покровител на изкуствата и има желание да подкрепя местните художници“, споделя Кевин Уолтън, канцлерът на катедралата. „Свежото и завладяващо артистично предложение на Стийл и неговият всеотдаен подход към обществената работа съответстват на нашата визия.“

В дългосрочен план участието на Стийл е част от широк план за катедралата да се превърне в място на общността и културата в Сейнт Олбанс. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин