Най-странните места за почивка - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-странните места за почивка
Автор: Зара Янева

С лятото в разгара си и с жегата, която не намалява, хората започват да измислят какво ли не, за да се разхладят, разведрят и презаредят.

А може би има и друго обяснение защо напоследък чувам или срещам пътешественици, чиито предпочитания за почивка стават все по-необичайни. Явно адреналин има не само в екстремните спортове или екзотичните дестинации!

3. Соц реализъм

В личната ми класация за най-неочаквани желания за почивка определено се вписва моят гост от Швеция, който ме посети чрез един от сайтовете за пътешественици. Шведът избрал това лято да се отдаде на соц екскурзия, с посещение на колкото може повече паметници от близкото минало, заводи, панелни блокове и каквото още види по пътя си. Самият той учи руски език в Беларус и след Русия веднага е решил да посети България като част от бившия социалистически блок. Може да ви прозвучи странно, но покрай него аз видях някои места със съвсем други очи.

Езерото в “Дружба”, например, което той искаше да обикаляме сутрин за закуска, се оказа изключително интересно място. Както ни разказа един от рибарите, през 70-те години там са набавяли чакъл за строежа на НДК, когато внезапно дупките се запълнили с вода и така било решено това езеро да стане парк. В момента до езерото се изгражда станция на метро и нивото на водата е намаляло, но все пак е много приятно за разходка с лек привкус на носталгия.

Друго място, което докара шведа до възторг, беше комплексът на завод “Кремиковци”, а фотоапаратът му не спря да щрака панелните “чудесни” блокове по пътя. “Може да не ви харесва соц-ът, каза моят гост, но ако това беше моята страна, всички паметници щяха да са отдавна превърнати в туристическа атракция”. Оставям коментарите на вас.

2. Антицивилизация

Номер две заслужено спечелиха къщите и местата, които те отвеждат далеч извън цивилизацията и предлагат самобитност и максимална простота. В България все още не са популярни такива места, но във Франция или Италия, например, има ферми или планински къщи, в които можете да живеете на слънчеви панели, да точите вода от кладенеца, да използвате само и единствено природни препарати, като смес от въглищен прах за почистване на чинииите и т.н. Колкото и налудничаво да звучи, посетителите на такива места твърдят, че предизвикателството ги дарява с неописуем адреналин и релаксират невероятно от цивилизацията, като едновременно с това се пречистват и от химичните токсини от града. Български еквивалент вероятно биха били някои от къщичките из селата, но при нас все още я няма идеята за пълно (само че доброволно!) лишаване от цивилизационните блага. А може би кризата ще ни накара и ние да пробваме нещо такова.

1. Почивка с призраци

Но на върха на класацията определено стоят примамливите почивки с... дух! Във Великобритания са особено популярни сайтовете, които предлагат да отседнете в къщи или местности, обитаеми от призраци, привидения и подобни реални, както се твърди, домакини. Можете да наемете водач, който да ви разказва (и пази), докато обикаляте гробища, гробници, подземия и места, където са засечени свръхестествени присъствия. Находчивите туроператори ви дават възможност сами да определите маршрута си от карта с горещи (по-точно студени!) места и да участвате в откриване на прокълнато съкровище. Както се вижда, англичаните допринасят доста за туристическия поток от неща, които може и да ги няма и определено е добре да си вземем поука за нашите, които ги има!  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин