Най-странните закони от древен Китай - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-странните закони от древен Китай
Автор: Михаела Михайлова
Най-странните закони от древен Китай
Снимка: pixabay

От забрана на плача до налагане на етикета за назоваване на риби до наказания за пиене на мастило - това са най-странните закони от китайската история.

За китайските имперски династии поддържането на ред в царството често е било най-важната задача за правителствата, постоянно заплашени от войни, бунтове и въстания.

Следователно не е чудно, че китайските императори и служители са създали обширни и сложни правни системи, за да управляват своята империя и поведението на поданиците си. В Mencius, колекция от истории, събрани през четвърти век пр. н. е., за конфуцианския учен със същото име, известният философ е цитиран да казва: „Нищо не може да бъде постигнато без правила и стандарти.“

Но не всички закони и разпоредби в имперската история на Китай са били справедливи или рационални, а някои са просто странни. От регулиране на възможностите за работа на астрономите до забрана на мъжете да плачат, ето някои от най-странните закони от китайската история:

Висок и виновен

В днешен Китай непълнолетните под 12-годишна възраст не могат да носят наказателна отговорност, но по време на династията Цин (221 – 206 г. пр. н. е.) ръстът, а не възрастта, определял статута на лицето пред закона. Според „Осемнадесетте закона на Цин“, набор от правни кодекси, написани на бамбукови листчета, открити в провинция Хубей през 1975 г., мъжете под шест чи осем цуна (около 1,5 метра) и жените под шест чи два цуна (1,43 метра), не могат да бъдат осъдени за престъпления.

Очевидно това се дължи на факта, че системата за регистрация на домакинствата, известна днес като хукоу, е била непълна по онова време, така че често е било невъзможно да се провери възрастта на дадено лице. Вместо това правителството използва височината, за да определи кога човек е достигнал зряла възраст. Освен това Цин Ши Хуанг, основателят на династията Цин, очевидно е достигнал височина едва 1,5 метра, когато е бил на 22 години, така че той смятал, че поданиците му могат да бъдат определени като възрастни едва след като станат по-високи от това.

Мъжете не плачат

Ако сте мъж и достатъчно висок, за да бъдете смятан за възрастен, трябва да сте много внимателни с емоциите си. Същите бамбукови записи показват, че законите на Цин забраняват на мъжете да плачат. Ако се намери възрастен мъж да пролива сълзи, брадата и веждите му ще бъдат обръснати за наказание. Династията Цин е добре известна със своето преклонение пред „борческия дух“ и войнските традиции, така че може би плачът се е възприемал като признак на слабост при мъжете.

Трима са тълпа.

По време на династията Хан (206 г. пр.н.е. – 220 г. пр.н.е.) изпиването на няколко питиета с приятели може да бъде рисковано. Законът гласи, че ако трима или повече души се съберат да пият, участниците ще бъдат глобени с четири таела злато. Единствените изключения били събирания като сватби, погребения или фестивали.

Много владетели и династии се опитват да регулират консумацията на алкохол, отчасти защото производството на алкохол изисква зърно - ориз, сорго или просо - което често е в недостиг. Управляващите също се страхували, че пияните граждани могат лесно да се превърнат в безредна и насилствена тълпа, нарушаваща мира. В Стратагеми на воюващите държави, текст за дипломацията и стратегиите, съставен по време на династията Запад на Хан (206 г. пр. н. е. – 25 г. сл. н. е.), Ю Велики, легендарният крал, който се предполага, че е поставил началото на династията Ся преди около 4000 години, е цитиран да заявява: „В бъдеще определено ще има държава, разрушена заради алкохола.“

Рециклиране

Ако си мислите, че режимите за сортиране на боклука в китайските градове са строги днес, с глоби за неправилно изхвърляне на различни видове боклук, помислете за онези, които са живели в династията Шан (1600 – 1046 г. пр.н.е.). Според Хан Фей Дзи, философски и правен текст от учения от периода на Воюващите държави (475 – 221 г. пр.н.е.) Хан Фей, законите на Шаниз искват отрязване на ръката на човек, ако властите го хванат да хвърля боклук по пътищата.

Пиете мастило

По време на династията Суй (581 – 618) китайската императорска изпитна система, кеджу, се оформя, теоретично позволявайки на всеки в страната да стане държавен служител. Но провалът на теста не е без последствия, особено ако не е спретнат. Според Книгата на Sui, официалните исторически записи на династията Sui (581 – 618), законите на Sui постановяват, че изпитваните с лош почерк ще бъдат наказвани, като бъдат принудени да изпият един шен (около 200 милилитра) от мастило. Тъй като на теория отговорите на изпита са написани на императора (макар че на практика неговите служители обикновено правят оценката), лошият почерк показва неуважение към Сина на небето.

Изучаването на Небесата е за цял живот

В древни времена императорът е бил известен като „Синът на небето“. Имперското правителство редовно подсилвало идеята за божественото право на императора да управлява с истории и символика, които изглежда показвали удоволствието на Небето от политиката на императора. Голяма част от това е свързано с астрономията, като изучаването на обектите в небето често се приравняват на предсказване на бъдещето на империята и нейните владетели. От династията Цин правителствата са имали специални отдели за наблюдение на небесни явления, изготвяне на календари и изготвяне на съвети въз основа на позицията и капризите на небесните наблюдения.

Когато Джу Юанжан, първият император от династията Мин (1368 – 1644), идва на власт, той решава, че са необходими закони, за да се контролира по-строго имперското „бюро по астрономия“. Той обнародва правило, което обвързва всички служители в бюрото с техните постове, като им забранява преминаването в други отдели. Нещо повече, техните потомци също са обвързани с астрономията и им е било забранено да се занимават с други области на работа. Наказанието за пренебрегване на закона е изгнание.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин