Кое е най-опасното животно на света? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кое е най-опасното животно на света?
Автор: Peika.bg
Кое е най-опасното животно на света?
Снимка: pixabay

Повечето хора имат една или друга фобия от животни, било то страх от акули, благодарение на сензационни блокбъстъри или ужас от всичко, което пълзи – но когато става въпрос за това от кои видове си струва да се страхувате? Отговорът може да ви изненада.

Свирепите зверове с всякакви форми и размери могат да бъдат направо смъртоносни. Някои активно причиняват голям брой човешки смъртни случаи, докато други са сравнително неизвестни, но изключително смъртоносни, когато се осъществи контакт с тях. Това е само част от причината, поради която защитниците на животните и мъдрите екскурзоводи винаги съветват да не се докосва или взаимодейства с дивата природа.

Вижте 15-те най-опасни животни в света и къде може да ги срещнете.

7. Бразилски скитащ паяк

Кое е най-опасното животно на света?

Ако размерът на този паяк не е достатъчен, за да предизвика внезапен сърдечен удар - те могат да бъдат дълги от 5 до 12 см - тогава неговото силно отровно ухапване ще свърши работата. Много паяци имат зъби, пълни с токсини, но не е известно да хапят хора. За съжаление, бразилският скитащ паяк не е един от тях. Още по-лошото е, че този паяк често отговаря на името си и се скита в гъсто населени райони, за да търси подслон на тъмни, уютни места като вътрешността на обувки, дрехи, купчини трупи, коли и други места, където хората могат да бъдат в контакт с тях. Човешката смърт може да настъпи в рамките на два до шест часа след ухапване, обикновено в резултат на белодробна недостатъчност - въпреки че също се появяват треска, повръщане и парализа. Ухапванията от бразилски скитащи паяци са необичайни, но не оставяйте бдителността си на тяхната територия. За всеки случай.

6. Каменна риба

Кое е най-опасното животно на света?

Най-отровната риба, позната на хората, е лесна за пропускане - което е по замисъл. В края на краищата каменните риби са кръстени заради визуалното си сходство със скалите, седят идеално неподвижно и се смесват точно с морското дъно, където нищо неподозиращият крак може лесно да стъпи върху гръбните им перки, подготвени и готови да атакуват с мощни невротоксини. Най-нещастните клопове ще стъпят силно, прилагайки повече натиск и увеличавайки количеството инжектирана отрова; те могат също да задействат вторичния защитен механизъм на каменната риба, известен като слъзна сабя, която е оприличена на острие на лицето(да). Смъртност от отрова на каменна риба може да настъпи в рамките на един час, така че жертвите трябва незабавно да потърсят противоотрова, като междувременно прилагат вода, загрята до над 113 °F (45 °C), за да денатурирате отровата. Много по-лесно е просто да наблюдавате къде стъпвате.

5. Соленоводен крокодил

Кое е най-опасното животно на света?
Снимка: wikimedia

Алигаторите във Флорида може и да са страшни, но нямат нищо със своя братовчед, страховития крокодил, който е по-малко снизходителен, лесно провокиран и агресивен към всичко, което срещне по пътя си. От всички видове в света, най-големият — и най-опасен — е соленоводният крокодил. Тези свирепи убийци могат да нараснат до 7 метра на дължина, да тежат повече от един тон и е известно, че убиват стотици хора всяка година, като крокодилите като цяло са отговорни за повече човешки смъртни случаи годишно, отколкото акулите. Соленоводните крокодили са особено опасни, тъй като са отлични плувци както в солена, така и в сладка вода (да, името им е объркващо) и могат да ударят с бързо ухапване, достигащо 3700 паунда на квадратен инч налягане, съперничи на този на T. Rex. .

4. Муха Цеце

Кое е най-опасното животно на света?
Снимка: wikimedia

Често смятана за най-опасната муха в света, мухата цеце — малко насекомо, което е с размери между 8 и 17 мм или приблизително със същия размер като средната домашна муха — обикновено се среща в Африка на юг от Сахара, особено във всички страни в центъра на континента. Докато самите мухи са гадни кръвосмучещи насекоми, които обикновено се хранят през пиковите топли часове на деня, истинският им ужас се крие в протозойните паразити, които разпространяват, известни като трипанозоми. Тези микроскопични патогени са причинителят на африканската сънна болест, заболяване, белязано от неврологични и менингоенцефалитни симптоми, включително промени в поведението, лоша координация, както и нарушения в циклите на съня, които дават името на заболяването. Ако не се лекува, състоянието може да бъде фатално. Въпреки че няма налични ваксини или лекарства за предотвратяване на инфекция, методите за защита включват носене на дрехи с неутрални цветове (мухата цеце е привлечена от ярки и тъмни цветове, особено синьо), избягване на храсти през деня и използване на обработено с перметрин оборудване в по-отдалечени райони.

3. Синьопръстенен октопод

Кое е най-опасното животно на света?
Снимка: wikimedia

С размерите на топка за голф и украсен със зашеметяващи преливащи се пръстени в синьо, подходящо нареченият синьопръстенен октопод удря доста над теглото си. Това послушно животно ще атакува, когато е заплашено, изхвърляйки невротоксин, 1000 пъти по-мощен от цианида, без известен антидот - не че дори ще има достатъчно време да го приложи някой, преди да настъпи смъртта. Ухапването от синьопръстенения октопод е толкова безболезнено, че човек може дори да не усети, че се случва (което прави още по-забележително колко често хората споделят снимки и видеоклипове с такъв в ръка). Дори и да решат да пощадят човека, който ги докосва, опитът да бъдат докоснати изчерпва енергията на синьопръстенения октопод, което прави оцеляването по-трудно за тях.

2. Комар

Кое е най-опасното животно на света?
Снимка: pixabay

С най-малкия си размер само три милиметра, обикновеният комар, дори по-малък от мухата цеце, се нарежда като второто най-опасно животно в света. Нашите заключения: огромният брой смъртни случаи всяка година, причинени от различни патогени, които няколко вида комари (от повече от 3000 в света) носят на хората. Дразнещите насекоми – предимно тези от родовете Aedes, Anopheles и Culex – са основните преносители на болести като малария, Chikungunya, енцефалит, елефантиаза, жълта треска, треска на денга и вируса Zika, които общо поразяват около 700 милиона и убиват приблизително 725 000 души всяка година. Както отбелязва Световната здравна организация, повече от половината от човешкото население в момента е изложено на риск от болести, пренасяни от комари. Като се има предвид, че вредителите са привлечени от телесните ни температури и CO2, който издишваме, нашите най-добри инструменти за предотвратяване на инфекция се крият в използването на репеленти срещу насекоми с високо съдържание на активни съставки като DEET и пикаридин.

1. Хората

Кое е най-опасното животно на света?
Снимка: pixabay

Изненадани ли сте? В крайна сметка и ние сме животни и тъй като сме се убивали в продължение на хиляди години, като общите смъртни случаи само от война се оценяват на между 150 милиона и 1 милиард (а това са данни от преди десетилетие), ние сме начело в списъка. Ние се нападаме един друг с невероятно високи нива на безсмислена бруталност, от насилие с оръжие до терористични атаки по целия свят. Ние сме опасни и за други животни - помислете за глобалното затопляне, унищожаването на гори и коралови рифове и свръхтуризма, за начало. Като се има предвид заплахата, която представляваме за безброй други същества – и факта, че често действаме ирационално и имаме капацитета да унищожим цялата си планета с множество ужасяващи оръжия като ядрени взривове и генетично модифицирани супербактерии – ние сме на първо място в списъка като най-опасното животно в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин