Необятният свят на Добруджа – места, които може да посетите - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Необятният свят на Добруджа – места, които може да посетите
Автор: Елена Исаева

От часовете по география знаем, че Добруджа е житницата на България, а от тези по история знаем, че последно е присъединена към нашите земи чрез Крайовската спогодба, която е сключена на 7 септември 1940 г.

 

Този район на България е много красив и има доста места, които си заслужава да бъдат посетени, не само големи градове и известни забележителности, ами и малки селца и крепости, за които се оказва, че много хора не са чували. Добруджа е слънчева, мистична и много очарователна.

Необятният свят на Добруджа – места, които може да посетите
Снимка: Елена Исаева

 

В необятния свят на Добруджа може да видите, разбира се, нос Калиакра, Шабленското езеро и фара на нос Шабла, както и прекрасни малки селца, които са вдъхновили Йовков да напише „Чифлик край границата“.

Обиколката на този красив район на България определено трябва да започне от нейната т.нар. столица – град Добрич. Градът е много интересен и с богата история. Археологически находки сочат, че той е съществувал още по време на Античността. В този район е намерена най-старата колесница откривана някога по нашите земи.

Необятният свят на Добруджа – места, които може да посетите
Снимка: Елена Исаева

 

Друго интересно място за посещение в този район е село Руйно, в близост до което се намира Орловата крепост. Предполага се, че е построена в началото на 10 век, по времето на Симеон Велики. В близост до нея има останки на още една по-малка крепост. Местата са доста интригуващи и определено трябва да се посетят поне веднъж.

Друго място, което не трябва да се пропуска в придунавска Добруджа е град Силистра и резерватът „Сребърна“, който има невероятно биоразнообразие.

Интересно и може би много малко известно място е скалният манастир „Гяур евлери“. Той се намира на десния бряг на живописните скали на Суха река и се смята за най-големият ранновизантийски скален манастир у нас. Той е наистина много впечатляващ. Разположен е на три нива и включва църква, параклис, игуменарница и едно голямо спално помещение. В превод името на манастира означава „Жилищата на неверниците“. Кръстено е така, заради някогашния конфликт между християнските монаси и турското население по тези земи.

Църквата на манастира се намира на втория етаж на скалния комплекс. Тя е с квадратен притвор, а до нея се намира параклисът, който има правоъгълна абсида. Макар и не много добре запазена, тя е доста интересна, дори леко странна.

На север от този скален манастир се намира скалната църква Сандъкларъ маара, която се нарича още църква-костница. В нея се виждат запазени само няколко празни гроба, които са издълбани в скалите. Още едно мистично място по добруджанските слънчеви земи.

Необятният свят на Добруджа – места, които може да посетите
Снимка: Елена Исаева

В Добруджа, близо до село Оногур се намира и известният скален масив, който носи причудливото име Шан кая. Той е висок цели 50 метра, а над него има стара крепост. Интересно е да се спомене, че въпросното село Оногур има само около трийсетина жители, като всички твърдят, че по произход са татари.

Винаги е хубаво да се посещават известните места, но понякога е добре човек да обърне внимание и на не толкова известните. Така не само опознава по-добре своята родина, ами и може да открие нещо ново, мистериозно и да обогати още общата си култура.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин