Несебър: Пощенска картичка с вятърна мелница и море - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Несебър: Пощенска картичка с вятърна мелница и море
Автор: Иванка Могилска

Помните ли предкомпютърното време? Тръгнеше ли някой на път, един през друг му заръчвахме да прати поне една картичка. Пощенска картичка. Разровете съкровищата си от преди години и ще намерите поне една картичка от Несебър, на която се вижда тесният провлак между новия и стария град, вятърна мелница, лодки и късче море. Тази картичка беше, а мисля че още е, символ на романтика, приключения и волност.

И провлакът, и мелницата, и лодките, и морето са си там – същите. Когато времето се стопли, грабвайте банския и тръгвайте. Всеки знае къде е Несебър и как да стигне до него.

Преди хилядолетия човеците явно са харесвали това, което харесваме и ние. Заселили се тук, където склоновете на планината се стопяват в морето и никога не изоставили това място. Високите средногодишни температури, обширните плажове, морето като пътна артерия се оказали силни фактори за несекващ живот на селището до днес.

Вероятно все някъде сте срещали фразата, че Старият Несебър е “град музей – археологически и архитектурен резерват”. Трудно можем да си представим нещо по-далечно от музей – тесните калдъръмени улички винаги са изпълнени с живот и смях. Модерността наднича през обективите на фотоапарати и телефони. Виси по не особено лицеприятен начин по сергиите между достолепните старинни паметници. Усмихва се през очите на българи и чужденци, обичащи тази странна смесица между висока култура и история и масова култура, стигаща на места до кич. Прилича на художник, който рисува сред древните руини модерни момичета в латексови дрешки. Както и на заплаха, градът да бъде изключен от списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО.

И въпреки всичко Несебър си е Несебър – с неповторима атмосфера, с чисто море и една от най-големите плажни ивици у нас с фин, златист пясък и полегато морското дъно, което прави плажовете до голяма степен безопасни. Естествените пясъчни дюни на плажа, до самия бряг, представляват сами по себе си природен феномен. А ако дори и за миг ви се прииска да не виждате морето, можете да отидете в Южния парк, изграден сравнително скоро от многобройни растителни видове.

Невероятно разнообразие цари и при условията за отдих – от малки стаи в къщи с хазяи, през семейни къщи за гости, до модерни, понякога футуристично изглеждащи хотели. Можете да хапнете на крак пред ламаринени павилиони и маси, предлагащи цаца и наливна бира, да гледате морето от нашумял бийч бар и да вечеряте в закътано в уличките семейно ресторантче. И разбира се – цени за всеки джоб. Може би точно тази демократичност към гостите е една от забележителните характеристи на Несебър. Има място за всеки и всеки може да се чувства в свои води.

А да – водите. Какво ще е плажа, без сърф, без водни ски, без джетове, без разходките с люлееща се по вълните рибарска лодка? Понякога в пристанището или на хоризонта могат да се видят разперените платна на яхта, а до сами брега, между гларусите, някой татко учи едва крепящия се още на краката си наследник да плува – както са го учили и него.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин