Нещата, без които не можем (на фестивал) - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нещата, без които не можем (на фестивал)
Автор: Мартина Панайотова
Нещата, без които не можем (на фестивал)

Лято е. Сезонът на почивките, пътешествията и горещите нощи, изпълнени със забавления. Но преди всичко, сега е сезонът на фестивалите. Традиционно, още с първите осезаемо горещи слънчеви лъчи, откритите градски, крайградски, планински или крайбрежни пространства се превръщат в арена на страхотни музикални преживявания и веселби. Това важи с особена сила за последните няколко години, през които България осезаемо засили фестивалната дейност и започна да прави сериозни заявки за нареждане до всички големи европейски държави с установени многогодишни традиции в областта. Някои са по-успешни, други – не толкова, но важното е, че има за всекиго по нещо.

И така, ако сте решили да станете част от поне един от тазгодишните български или международни летни фестивали, то няма да е лошо да хвърлите един поглед на написаното по-долу и да сверите списъка от най-необходимите неща, които смятате да вземете, защото понякога липсата на нещо, изглеждащо несъществено у дома, може да промени цялото ви изживяване. Затова, четете и проверявайте багажа....

Палатка, спален чувал и шалте

Тръгнете ли по паланките и решите ли да спите на къмпинга, трите са задължителни и не могат едно без друго. Палатката играе ролята на подвижна къщичка и може да се окаже спасителна, ако, не дай си Боже, завали или метеорологичните условия се усложнят. Решите ли да спите на палатка, задължително трябва да си осигурите надежден спален чувал и шалте, което да ви изолира от голата почва, инак ще измръзнете (колкото и топло да ви се струва), а тялото ви ще се схване – състояния, твърде неподходящи за луди танци пред мейн стейджа.

Кецове/затворени обувки

Никога не тръгвайте на фестивал само по сандали или чехли – рискувате тълпата да ви изпотъпче краката, а често почвата, върху която е разположен фестът, е нерегулирана (поляни, полета, каменисти брегове), което ще затрудни придвижването ви. Винаги си обувайте кецове, маратонки или някакви други удобни и затворени обувки.

Яке/суичър/жилетка

Никога, ама никога не си забравяйте връхната дреха! Дори и да ви се струва 40 градуса през деня, обикновено вечерите на открито стават доста хладни. Пригответе си поне едно горнище с качулка, което да се облича и съблича лесно.

Слънцезащитен крем и медикамент против комари

Едното предпазва през деня, когато се разхождате под знойните лъчи и често забравяте, че дори и да не сте на плажа, пак горите. Пък и текезесарския тен, получен постфактум, не е най-секси нещото на плажа.

Второто ви пази през влажната лятна нощ – любима на рояците комари и всякакви други гадинки, събрали се на пир с мераклиите фестивални маниаци. Това е нещо особено важно и липсата му може да превърне вечерта ви в същински ад – особено ако фестът е разположен в някоя природна местност.

Лепенки, аспирин и други лекарства

Винаги носете лекарства от първа необходимост в багажа си (включително такива за разтройство и повръщане). На фестивал всичко може да се случи, а невинаги може да разчитате на лекарски пункт, особено ако сте решили да се правите на Джанис Джоплин и Джим Морисън и да се завлечете на някоя неохипарска сбирка в планината или на брега на морето.

Презервативи

Ами ако по време на фестивал страстите не кипят, не знам къде биха го сторили, затова винаги бъдете подготвени! Освен ако нямате мераци за дете, наречено Спиритчо или Каварна. И така да е, пак имайте едно наум, защото по тези места хората се срещат и разделят без време, а имената често остават забравени под намачкания спален чувал.

Тапи за уши

Палатката и любовта добре, но все пак не забравяйте, че сте отишли на музикално събитие и ако възнамерявате да трещите под звуците на Продиджи или Гънс, то никак няка да е лошо да се сдобиете с чифт тапи за уши. Понякога децибелите са шокови за мозъка, да не говорим, че те са единственото ви спасение, ако решите да си легнете рано, а палатката ви се намира в близост до сцените.

Книга

Ще попитате „Това пък защо?“ Ще ви отговоря с разказ за един действителен случай, в който компания мадами решили да посетят един от известните рок фестове на морето (сетете се сами кой). Едната си носила том „Война и мир“, който сметнала за най-подходящото четиво на плажа сред голи и пияни метъли. Изведнъж до нея се приближил непознат красавец и й съобщил, че това била любимата му книга. Женени са вече трета година, като ще празнуват годишнината си на същия този фестивал. Така че – човек никога не знае... ;)

Вижте и предстоящите фестивали в България и по света.

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин