Нещата, които няма да ви кажат в хотелите - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нещата, които няма да ви кажат в хотелите
Автор: Теодора Тодорова
Нещата, които няма да ви кажат в хотелите

Стаята в хотела се превръща във временен заместител на дома.


Но колкото и комфортно да е усещането в някой хотел, никога не трябва да се забравя, че преди това той е обслужвал десетки, ако не и стотици други гости. Кои ли неща са почистени след напускането им, кои не са?

Следват няколко съвета за по-хигиенен и безопасен престой в хотелите, подбрани от BBC:

1. Проверете шпионката си. Ако е счупена или през нея не може да се вижда добре, поискайте да сменят стаята ви. Развалена шпионка може да разкрива скрита камера в нея, но дори и да няма такава, все пак е признак на лоша поддръжка. Най-добре поставете малко късче хартия отгоре и го махайте само в случай, че използвате шпионката. Ако пък някой почука и не можете да го видите оттам, не отваряйте – обадете се на рецепцията. Безопасността никога не е излишна.

2. Не отваряйте багажа си върху дървените поставки. Те са любимото скривалище на дървениците, а техните ухапвания далеч не са най-приятното нещо на света. По-подходящо място за отваряне на багажа, колкото и странно да звучи, е банята. В случай, че поставката за багаж е от метал, а не от дърво, тя също може да бъде използвана, тъй като дървениците едва ли ще оцелеят върху нея.

3. Най-нехигиеничният предмет в стаята вероятно ще ви учуди – това е дистанционното за телевизора. Много хора преди вас са го използвали, а чистачките обикновено забравят, че съществува. Същото се отнася и до ключа за нощната лампа. В проучване на Хюстънския университет от 2012 г. тези два предмета са също толкова замърсени, колкото е тоалетната. Затова може би първата вечер преди да се настаните удобно пред телевизора ще предпочетете да ги почистите.

4. Вероятно не е изненада, че одеялата и юрганите обикновено също не се перат след всеки гост. Най-доброто решение, ако не е достатъчно топло да спите без тях, е да ги сложите в горния чаршаф и да минимализирате възможно най-много контакта помежду ви. 

5. Дори и да не можете да се събудите без кафе сутрин, препоръчително е да не използвате кафемашината в стаята си. По-добре отидете в някое близко кафене – не само ще се насладите на гледката на новото място, но и вероятно ще избегнете да пиете кафе от мръсен съд. Кой знае за какво са го използвали предишните гости? Може би вместо пепелник или дори за пречистване на стомаха след тежка вечер или болест. Чашите, оставени в стаята, също не са за препоръчване – често са просто избърсани със суха кърпа или измити само с вода.

Ако не ви се иска да оставяте хигиената изцяло в ръцете на хотелския персонал, носете със себе си дезинфекциращи кърпи или спрей и почистете сами. Въпреки всичко обаче не се притеснявайте прекалено много – почивката е почивка и трябва да бъде изживяна без излишен стрес.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин