Нещата, с които Тоскана ще ви очарова - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Нещата, с които Тоскана ще ви очарова
Автор: Вероника Иванова
Нещата, с които Тоскана ще ви очарова

Италия няма как да бъде подмината от нито един турист, желаещ да се докосне до величествена архитектура, богата история, култура и още куп неща, които страната несъмнено притежава.

 

И в този ред на мисли, има един регион, разположен в Централна Италия, който е сред най-важните в страната, именно заради своето художествено, историческо и културно наследство. Естествено, става въпрос за Тоскана, чийто административен център е Флоренция –  град, за който каквото и да кажем ще е недостатъчно. Любопитен факт е, че до 1859 г. Тоскана е независима държава, като след това става част от Сардинското кралство, а по-късно – от кралство Италия.

А ето и кои са нещата, с които Тоскана очарова и заради които си струва да бъде посетена:

Красивата природа

Тук наистина човек може да се наслади на прекрасни гледки – обширни слънчогледови поля и лозя, които се простират докъдето погледът ви стига са само част от пейзажите, които могат да бъдат видени в Тоскана. На територията на този италиански регион се намират и много красиви италиански селца и средновековни градчета, които също привличат туристи и определено си струва да бъдат видени. Многото кипариси, които са характерни за района пък допълват изключително добре пейзажа.

Нещата, с които Тоскана ще ви очарова

Богатата история и култура

Именно в Тоскана се е зародил италианският Ренесанс – това не е чудно, като се има предвид, че тук са творили някои от най-бележитите художници в страната. Музеят “Уфици”, намиращ се във Флоренция, съхранява творби на Микеланджело, Рафаело, Ботичели и др.  Всъщност, изкуство има навсякъде по улиците на Тоскана и дори не е нужно да посещавате музей, за да го видите – църкви, административни сгради, кули и площади напомнят за славните времена на италианския Ренесанс.

Нещата, с които Тоскана ще ви очарова

Средновековните градчета

Може би най-ярък представител на тази категория е град Сиена – характерно за него е, че тук почти няма движение на автомобили и можете да се разхождате на воля из тесните улички с часове. Тук може да разгледате средновековните сгради и да завършите деня с чаша вино на главния площад в града – Piazza del Campo. Освен Сиена, в Тоскана има още много такива градчета, които също заслужават внимание.

Нещата, с които Тоскана ще ви очарова

Кулата в Пиза

Това е една световно известна забележителност, която няма как да бъде подмината. Имайте предвид, че ще трябва да се въоръжите с търпение, за да я видите отблизо, тъй като опашката  за вход тук е постоянна. Чакането, обаче, си заслужава, тъй като самата кула има доста сюрреалистичен вид, а снимката с нея е задължителна.

Нещата, с които Тоскана ще ви очарова

Тосканската кухня

Италианската кухня е прочута в цял свят, като нещо, на което човек трудно може да устои – това важи с пълна сила и за Тоскана. Тайната на вкусната Тосканска кухня се крие преди всичко в съставките и простият има начин на приготвяне. Сред нещата, които трябва да опитате, разбира се, на първо място е прословутата  пица “Тоскана”, следвана от паста (със заешко, говеждо), боб сварен в глинен съд, а за десерт не пропускайте да си купите от италианския сладолед  gelato, който се продава на почти всяка крачка в Тоскана.

Нещата, с които Тоскана ще ви очарова

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин